Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Computeronderhoud-Club
Scheiden data van Windows-bestanden
Geplaatst op 26 februari 2020 om 11:45 door RoyBosman

In de reacties op dit bericht (www.seniorweb.nl/clubs/computeronderhoud/24002/schuifbalkje-bij-bestande-zoals-bv-fotos) ontstond er enige verwarring over het wel of niet verplaatsen van de data naar een eigen partitie, los van de Windows bestanden.

Vooropgesteld: Het scheiden van Windows en de data is een keus van de gebruiker. Voordeel is dat als Windows chrast/geherinstalleerd moet worden, je je data behoudt.
De letters a t/m n zijn 'gereserveerd' voor floppy's, cd-branders, harde schijven en USB-stations
De o,p,r,s kun je vrijelijk indelen. (de resterende letters zou ik niet gebruiken)
Soms maakt de fabrikant al een partitie aan voor de data, dan gebruik je die gewoon.

Ik begin zelf ook bij een schone pc met het maken van een data-partitie (meestal de R:). Op internet staat uitgelegd hoe je de mappen daar zo heen verplaatst, dat Windows ze kan vinden. Ga in geen geval 'rommelen' met de door de fabrikant aangemaakte partities.

Mede-beheerder Computeronderhoud-club Roy Bosman

6 reacties
HaWee zegt:

en een heel duidelijke en goede beschrijving van het verplaatsen van de datamappen zodanig dat Windows het ook "weet" en er correct naar schrijft staat hier

26 februari 2020 om 11:59.
DirkB zegt:

Gezien het gemak waarmee Windows 10 is te herinstalleren, ook incl. behoud van data, heeft het maken van een extra partitie geen zin. Ook crasht Windows al jarenlang niet snel meer.
Verder: vroeger stond Windows t.b.v. herinstalleren op een aparte partitie maar tegenwoordig haal je het van internet.
Natuurlijk blijft wel het advies staan om van de data altijd een backup te hebben op een externe harde schijf of in de cloud. (NB bij mij is de computer de backup van de cloud, ik draai het om)
En: als de harde schijf defect raakt, heb je niets aan bestanden op een extra partitie.

26 februari 2020 om 12:25.
Willem-B zegt:

Partitioneren is een toch wat ouderwetse en achterhaalde oplossing voor het scheiden van data van het Operating systeem. Er was ook een limiet van de maximale grootte wat een harde schijf kon bevatten in het operating systeem.
Hoewel het nog steeds wordt ondersteund

Deze oplossing komt nog uit de tijd dat er nog geen remote opslag was zoals de diverse Cloud opslagmogelijkheden zoals One-Drive, Google-Drive en iCloud het gebruik van externe opslagmedia zoals een NAS.
Dergelijke oplossingen geven de meeste zekerheid dat je altijd bij je data kunt en dat je beter beschermd wordt tegen virussen.
 

26 februari 2020 om 18:23.
Niekie zegt:

Hoe zo ouderwets Willem=B.
Op elke nieuwe laptop die je koopt is de schijf al gepartitioneerd. Windows 10 maakt bij installatie al 4 partities aan, die je normaal niet allemaal ziet.
Ik heb hier o.a. 2 m2 NVME ssd's in de pc zitten (die lezen en schrijven ergens tussen de 3000 en 5000 MB/s. Ze zijn elk 2 TB groot.
Ik heb daarop een C: partitie aangemaakt van 300GB (windows en werkprogrmma's groot genoeg voor mij.
Op de rest staat andere data.
De andere m2 ssd is gepartioneert in 2 keer 1 TB. 1 staat bijna vol met muziek en de andere met films.
Daarnaast overigens nog een 4 TB HD met software en 2 TB reserve.

Hoezo niet partitioneren.
De schijven worden steeds groter. Er zijn al HD's van 18 en 20 GB. Als je daarop niet de zaak een beetje in partities onderbrengt ben je heel snel de weg kwijt.

Niek

27 februari 2020 om 03:11.
DirkB zegt:

Dat organiseren kun je ook doen m.b.v. mappen. Het komt op hetzelfde neer.
Ik heb mij als basisgebruiker nog nooit met partitioneren vermoeid. Wat Windows ermee doet, prima.
Ik ben benieuwd naar de enorme muziek- en filmvoorraad. Ik heb mijn CD's gedigitaliseerd, het staat op een HD van 1 TB en die is niet vol. Films staan nog op DVD. Het afspelen via de PC van dit materiaal geeft matige kwaliteit, daarom hangt mijn muziek aan een goede streamer die tevens schakelt met Tidal (zoiets als Spotify maar dan beter). Mijn muziekbestand komt grotendeels uit Tidal, net als ik films meestal bekijk via Netflix. Dat scheelt mij veel gedoe.
De cloud (w.o. Onedrive, Netflix enz) of een NAS, en dat ben ik met Willem-B eens, is een betere oplossing dan opslaan op de PC.

27 februari 2020 om 07:55.
Niekie zegt:

Alles staat ook op de NAS Dirk.
Maar i.v.m. beveiliging tegen cripto staat die maar 2 uurtjes per dag aan om te backuppen.

Niek

27 februari 2020 om 14:30.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Computeronderhoud-Club?
Computeronderhoud-Club