Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: E-mail-Club
Welk e-mail programma ???
Geplaatst op 5 november 2020 om 08:38 door Janzz

Al jaren gebruik ik Windows Live Mail 2012. Ik weet dat het niet meer wordt onderhouden en vanwege het regelmatig terugkerende probleem van dubbele ingelezen berichten en de melding van "Bericht is niet gevonden" overweeg ik over te stappen naar een ander programma. Voor de duidelijkheid; mijn mailadres eindigd op @kpnmail.nl. Wat kan ik het beste als vervanger van Live Mail nemen. Ik heb veel mappen die ik gebruik en twee accounts. Hoe kan ik de historie veilig overzetten zonder verlies van berichten.
Ik heb gekeken naar Gmail en naar Mozilla Thunderbird maar weet niet op welke criteria ik een keuze moet maken. Graag advies. Op voorhand DANK.
Groet,
Jan Zuidgeest

7 reacties
DirkB zegt:

Verstandig om te stoppen met WLM.
Ieder maakt een eigen keuze. Ik gebruik zelf het eenvoudige en goed werkende Mail voor Windows 10, het staat standaard op de computer.
Het overzetten is een verhaal apart, uitleg vindt je op deze plek.
Om te beginnen: is het nu nog POP3 of is het al het modernere IMAP?
Zijn er lokaal opgeslagen mappen?
Waar zijn de contacten opgeslagen?

5 november 2020 om 09:11.
r0n zegt:

Mijn voorkeur is Thunderbird, maar dat is ook een kwestie van gewoonte en smaak.
Hier heb ik 20 email accounts in staan, van KPN en Gmail, tot aan een aantal privé domeinen.
Daarnaast heb ik een stuk of 30 submappen, om mail lokaal te archiveren.

5 november 2020 om 09:26.
BenW zegt:

Het begint bij de keuze of mail online of online én offline bekeken moet kunnen worden.

Online (het lezen en versturen van mail op internet) is er de keus tussen een Google (@gmail) account of een Microsoft (@outlook.com; @live.nl, e.d.) account. Voordeel is dat het overal en met elk middel benaderd kan worden.

Offline is in feite een uitbreiding van de mogelijkheden van de online variant. Om dit te kunnen gebruiken is een stukje software nodig, een zgn. offline mailcliënt. Ofwel, een programma die mails ophaalt van en verstuurt via de (online) mailserver. Het voordeel hiervan is dat eerder ontvangen mails ook zonder verbinding met internet gelezen kunnen worden en reacties daarop c.q. nieuwe mails voorbereid kunnen worden voor verzending wanneer toegang tot internet weer hersteld of beschikbaar is.
Het u bekende Windows Live Mail (WLM) is zo'n offline mailcliënt.

Er bestaat een groot aantal van dit soort programma's, waarbij (Microsoft) Outlook de meest bekende is. Deze is ook min of meer de maatstaf.

In feite is het kiezen van een mailcliënt een kwestie van voorkeur en in zekere zin natuurlijk ook van de kosten. Zo is Mail Windows 10 gratis en zit deze standaard ingebakken in een installatie met Windows 10. Het voldoet zeker, maar verwacht geen uitgebreide functionaliteiten.

Het gaat dus voornamelijk om persoonlijke voorkeur. De één vindt vormgeving belangrijk, de ander de overzichtelijkheid of het gebruiksgemak en weer een ander zal juist het beschikking hebben over een groot aantal mogelijkheden belangrijk vinden. Kortom, een kwestie van uitproberen.

In willekeurige volgorde zou ik de volgende mailcliënt's willen aanraden:
* (Microsoft) Outlook - uitstekend met m.n. Microsoft accounts, prijskaartje, niet de snelste, uitgebreide mogelijkheden, met Gmail account minder flexibel, m.n. het beheer van de agenda.
* Mail Windows 10 - basaal, gratis, op zich prima.
* Thunderbird - uitstekend programma, gratis, gedateerde lay-out
* eM Client - ook uitstekend, 2 accounts gratis, veel mogelijkheden in betaalde versie, fijne lay-out
* Mailbird Pro - mijn favoriet, meerdere accounts met lifetime license, zeer betaalbaar, zeer veel mogelijkheden, overzichtelijk, moderne en fijne lay-out

Tenslotte, het is eerder genoemd, maar richt waar het kan altijd een mailaccount in op basis van IMAP. In de huidige tijd waarbij mails veelal op meerdere apparaten wordt gelezen is deze vorm feitelijk noodzakelijk. Bovendien kan het zeer veel kopzorgen voorkomen.

NB: Vanzelfsprekend is dit slechts een zeer beknopte opsomming van mogelijkheden. Naast de genoemde varianten zijn er nog talloze andere maildiensten en mailcliënt's.

5 november 2020 om 10:06.
HaWee zegt:

Het leuke met email via IMAP instellen is dat je probleemloos een aantal mailclients tegelijk kunt gebruiken (op dezelfde computer) je kunt dus gewoon je mailadressen koppelen in zowel Mail als in Thunderbird en evt in nog een paar mailclients en kijken welke het best bevalt. Ook kun je dan uittesten in welke client je je lokale mappen het best kunt inlezen evenals zaken als adressen etc.
Alleen moet je dan even (zolang je nog geen keuze hebt gemaakt) geen extra berichten in de lokale mappen stoppen omdat ze dan niet meer zichtbaar zijn voor de andere proefprogramma's . Zolang het in de inbox / sendbox etc en in mappen die onder de inbox hangen (dus op de mailserver en niet lokaal op je pc) heb je alles in alle mailclients

5 november 2020 om 11:39.
Niekie zegt:

De meeste mensen met WLM zet ik over naar EMcleint (zie link)
De voordelen:
Het importeert moeiteloos alle e-mail, accounts en contacten.
Het lijkt erg veel op WLM.
Een account gratis

Nadeel:
Het start wat traag op, omdat het eerst op de achtergrond e-mail ophaalt.
Twee accounts of meer kost wat geld.

Niek

5 november 2020 om 16:23.
Janzz zegt:

Allemaal bedankt voor jullie reactie. Vooralsnog ga ik over op Mail Windows 10. Het is al op mijn laptop aanwezig, allen het overzetten moet ik nog wel even bekijken.
Met vriendelijke groet,
Jan Zuidgeest

8 november 2020 om 16:47.
DirkB zegt:

OK. Bij het inbrengen in Mail van W10 moet een voorkeuze worden gemaakt, dat is in dit geval 'Ander account' en IMAP. Je behoeft dan maar weinig gegevens in te vullen, de rest gaat automatisch. Standaard haalt het de mail op over een beperkt periode, dit is te wijzigen.
Maar voordat je dit gaat doen zou ik eerst de situatie bij WLM bekijken (dat geldt bij elk mailprogr. dat je kiest). Niet dat het technisch misgaat, maar als de instelling in WLM POP3 is, dan haalt WLM steeds de inkomende mails naar zich toe.

8 november 2020 om 17:08.

Wilt u zelf een vraag stellen in de E-mail-Club?
E-mail-Club