Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
Rechttrekken Tests
Geplaatst op 31 juli 2016 om 11:51 door LouiseH

Hierbij vraag ik jullie advies betreffende een foto die ik nam vanaf een brug met een mooi landschap erachter. Ik kom er voor mezelf niet uit hoe ik deze qua "rechttrekken" het beste in een acceptabele balans krijg. Dus heb ik op deze foto de horizon zo recht mogelijk gezet, wat ongeveer overeenkomt met een horizontale bovenste brugleuning. Het ging moeilijk en is niet helemaal recht, mijn Apple Muis was een beetje weerbarstig.
Ik heb geen strenge opvattingen over wat goed en slecht is aan een foto (zoals jullie wel hebben gemerkt...ahum;-)) maar ook voor mij zijn er grenzen. Deze "kijkt" niet goed, toch?
Vervolgens heb ik de horizon in verticale richting rechtgezet en vond aanvankelijk dat dit beter "kijkt" maar ook niet om over naar huis te schrijven. Die foto zet ik meteen hierna in een reactie.
Ik kan helaas geen twee foto's tegelijk laten zien, vandaar.
De originele foto zal ik nooit weggooien gezien de herinnering aan die plek en de onmogelijkheid hem opnieuw te maken, maar ik vrees dat geen van beide voorbeelden presentabel zijn.
Ben benieuwd hoe jullie hierover denken, schieten maar!

14 reacties
LouiseH zegt:

Hier komt de tweede versie, in verticale richting "rechtgezet"

31 juli 2016 om 11:51.
RuudM zegt:

@ Pounamu:
2 foto's in 1 bericht gaat echt wel !
Kijk maar.
Ruud

31 juli 2016 om 12:35.
DirkB zegt:

Het probleem is ontstaan doordat je niet loodrecht voor het hek hebt gestaan én doordat het hek niet rechthoekig is maar trapeziumvormig.
Daardoor is het alle kanten op scheef geworden. Bovendien zit er een horizon op de achtergrond die afwijkt t.o.v. het hek. Al met al een complexe foto.
Als je iets naar links was gedraaid en door de knieën gegaan, dan was alleen de trapeziumvorm van het prominent aanwezige hekwerk overgebleven, en was hopelijk de horizon recht geworden t.o.v. het hek (hier ben ik niet zeker van).
De tweede foto maakt de toch al scheef ogende foto nog schever.
Bij de eerste foto zou ik kijken wat er gebeurt als je hem nog iets linksom draait, zodat de horizon wat minder scheef is. Best kans dat er dan een beter evenwicht ontstaat.
En als je goede fotosoftware hebt, kun je de perspectivische vertekening van de palen opheffen. Dat zou ook schelen.
Verder zou je eens kunnen kijken wat er gebeurt als je zowel de palen als de verticale stijlen links en rechts wegknipt.
Al met al: het is een te moeilijke foto om goed in orde te krijgen.
Maar wel heel leuk om te analyseren.

31 juli 2016 om 12:37.
avatar
Ex-lid zegt:

Van mij krijg je geen advies. Ik vind dat iedereen vrij moet zijn in het fotograferen en wat hij/zij mooi vind. Maar als je mij vraagt voor welke foto ik zou kiezen is het toch de originele, foto 1! Op foto 2 duikt de horizon naar beneden en dat vind ik persoonlijk helemaal niet mooi. Onnatuurlijk. Ik ga er vanuit dat de volgende die reageert het weer anders zal zien.... Maar al met al een fraaie foto! En het hekwerk met vismotief vind ik wel iets speciaals...

31 juli 2016 om 13:20.
Hinjaks zegt:

Doordat de foto twee onderwerpen heeft ontstaat het conflict volgens mij.
Het landschap is schitterend, echt een foto waard. Het hek is ook de moeite waard. Maar samen wordt het een hele moeilijke. Leuk trouwens om zo een foto te analyseren. Je hebt mij in elk geval aan het denken gezet....zo van hoe zou ik dat doen....
Groetjes Hennie

31 juli 2016 om 16:22.
van Schendel zegt:

Dan ga ik ook maar meedoen met het recht zetten van de brug.
Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen kijk op dit soort foto's, en kan niemand zeggen dit is het enige juiste.
Allereerst een foto met daarop wat hulplijnen.
Dan de tweede foto zoals ik hem corrigeerde.
Groetjes
Piet

31 juli 2016 om 16:31.
van Schendel zegt:

Ik probeerde ook 2 foto's in een keer te plaatsen maar dat lukte niet vandaar dat hier mijn foto komt met hulplijnen.
Groetjes
Piet.

31 juli 2016 om 16:33.
RuudM zegt:

Piet:
als je 2 plaatjes/foto's in 1 bericht wilt plaatsen moet je er een combinatie van maken!
Doe ik regelmatig, is wat fröbelen......
Ruud

31 juli 2016 om 16:53.
van Schendel zegt:

OK Ruud je bedoeld dat je de 2 foto's aan elkaar (vastplakt) koppelt en er dan een foto van maakt? Ik had nu met bijlage toevoegen 2 foto's geselecteerd (met contr. toets) maar er kwam maar 1 foto in het bericht te staan.
Groetjes
Piet

31 juli 2016 om 17:22.
DirkB zegt:

Ik zou van het combineren van 2 foto's bij 1 reactie een apart onderwerp maken. Dan kunnen we ons hier bezighouden met het rechttrekken van de foto van Pounamu.

31 juli 2016 om 17:29.
RuudM zegt:

Klopt Dirk, daarom heb ik Piet een email gestuurd met uitleg.
Ruud

31 juli 2016 om 17:35.
LouiseH zegt:

Beste mensen, wat een waardevolle reacties, hartelijk dank daarvoor. De foto was inderdaad vanuit een verkeerd standpunt gemaakt, maar dat stimuleerde mij om te proberen er iets van te maken. Horizon beter recht gekregen en de palen rechter.
Pas vanavond kwam ik toe aan experimenteren a.d.h.v. de adviezen. Ik heb Photoshop CS6 sinds de overgang naar de iMac (daar werkt PSP niet op) maar ben nog aan de studie, wat maar mondjesmaat vlot omdat ik mijn in ca. 12 jaar opgebouwde foto archief aan het inventariseren en herinrichten ben. Daar gaat veel tijd in zitten, maar is voor mij heel belangrijk om dingen een plaats te geven (sprak zij therapeutisch;-))
Veel geleerd na het bekijken van verschillende video tutorials, vooral dat er een aantal wegen naar het Rome van de perspectief correctie leiden. Deze foto was tamelijk hopeloos maar ik heb echt veel moeite gedaan en mijn resultaat staat hier. Meer kon ik er echt niet van maken.
In de reactie zal ik nog een (avond) foto zetten van dezelfde brug, die ik ook nog tegen kwam. Die heb ik minimaal bewerkt met een beetje rechtzetten en wat correctie van hooglichten. Lichter maken wilde ik niet want dit geeft de situatie van dàt moment weer.

31 juli 2016 om 23:16.
LouiseH zegt:

Hierbij dezelfde brug, zie mijn reactie hiervoor.
Ik vond het geweldig zoals we dit projectje hebben kunnen bespreken en ik ben weer een beetje verder gekomen in het bewerkingswoud, maar vooral een les geleerd over positie. Ik geloof (en hoop!) niet dat ik heden ten dage zo nog sta te fotograferen want deze foto is al een paar jaar oud;-)))

31 juli 2016 om 23:20.
avatar
Ex-lid zegt:

Hoe je ook corrrigeert: uitgangspunt blijft dat de horizon recht moet zijn.
Succes.

1 augustus 2016 om 10:15.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club