Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Fotografie-Club
Overzet problemen van kaartje op de computer.
Geplaatst op 2 november 2018 om 09:50 door ingridvdoorn

Kan iemand mij aangeven hoe het komt dat sedert kort bij overzetten van de foto's op de computer de nummering niet meer in volgorde gaat. De kaart doe ik in de kaartlezer van de laptop. Via SD limixD, DCIM map,100 Pana. Deze map openen, foto's kopiëren naar afbeeldingen.
De nummering wordt vervolgens gesplitst. Bv -0001/ -0002/-0005/-0009 en dan vindt ik de ontbrekende nummers verder op in de rij met P0003/P0004/P0006 enz.
Ik heb contact met computerhulp gehad echter men kon mij niet verder helpen.
Voorheen werd de nummering normaal aangegeven -0001 enz.
Bij voorbaat dank voor uw reactie.

25 reacties
DirkB zegt:

Als de foto's in de verkenner worden bekeken:
Kies bovenin waar het menu staat, op 'beeld'. Daarbinnen kiezen voor 'groeperen op'. Op deze plek is de sortering aan te passen.

2 november 2018 om 10:09.
avatar
Ex-lid zegt:

Kan het zijn dat U sommige foto's in .jpg formaat maakt en sommige in .raw formaat ?

U kunt dit (eventueel) checken in de verkenner met behulp van de tip van @Dirk Boom.

2 november 2018 om 13:47.
HelmaB zegt:

De ene reeks begint met - ; de andere met P .
Die krijg je nooit doorlopend.
Alléén als ze allemaal beginnen met een - of allemaal met een P.
nnsa zit waarschijnlijk wel in de goede richting te zoeken.
Er zit verschil in de opnames.

2 november 2018 om 14:51.
DirkB zegt:

Bij sorteren op datum komen de foto's al dichtbij elkaar te liggen.

2 november 2018 om 15:17.
Willem-B zegt:

Een andere mogelijkheid is om je foto’s te renamen met een zogenaamde Exif renamer. Hiermee kun je foto’s een andere naam geven met de datum/tijd waarop ze zijn opgeslagen. Heel handig als je tijdens de vakantie verschillende canera’s en smartphones hebt gebruikt. Hier is een gratis programma: Exif tool.
Ik gebruik de volgende naamgeving voor chronologische volgorde:
eejjmmdduummss##
2018103123085501

2 november 2018 om 17:50.
Cees-1946 zegt:

Ingridvdoorn.@. foto's overzetten naar de computer, dit gaat met een kaart lezertje. Het is wel lastig om nu de gemaakte foto's te kunnen vinden. Het foto nummer vanuit het Olympus foto-toestel begint met een Nr dat niet van 1 tot 1000 gaat. Keer op keer is het zoeken waar staat de foto.!! In de pc-heb ik wel de juiste volg orde. Mijn eerste foto op het kaartje staat ergens midden in. Lastig maar het is te doen. Ik heb alles dubbel en de foto's afkomstig van het kaartje staan nu ook in de Cloud opslag..Zo is bij mij de situatie met het fotokaartje. De nummer volgorde van het kaartje (Olympus-toestel) is niet te veranderen.

3 november 2018 om 07:59.
avatar
Ex-lid zegt:

Welk type Olympus camera heeft U ?
Alhoewel het kaartje hetzelfde blijft, zou U nog kunnen proberen de Camera met de (bijgeleverde) usb kabel aan de PC aan te sluiten en vaststellen of dit helpt. Kunt U een schermafdruk mee zenden van de inhoud van het kaartje, daar waar de foto’s ‘door elkaar’ staan ?

En staat de datum en tijd goed ingesteld op uw toestel ?

3 november 2018 om 10:37.
Cees-1946 zegt:

Oke MSA-@ Mijn Olympus SH -25 mr is een te te snelle aankoop geweest.. Ik ervaar dit fototoestel als niet gebruiksvriendelijk.. Voorheen had ik een sony-fototoestel en dit type is gemakkelijker in gebruik. In dezer dagen ga ik er een kopen.. Het is te doen met deze Olympus maar, de klik is er niet. Mijn voorkeur gaat uit van een Sony Cybershot DSW350 .
Deze is hopelijk veel gemakkelijker in gebruik.. Volgens de fotowinkel in Breda en verdere informatie, zijn de berichten hierover vrij positief. Wanneer er foto's gemaakt worden , ga ik deze in de pc bekijken en verbeteren. Het foto nummer van het kaartje krijgt een ander nr. en dan een copy voor de verbetering. Het foto nr. van het kaartje PB021982jpg Ik kijk nooit naar het nummer maar wel naar de afbeelding.

3 november 2018 om 11:21.
DirkB zegt:
@ingridvdoorn
De nummering van de bestanden op het kaartje zal gelijk aan de nummering van de gekopieerde foto's op de computer. Dat is toch wel zo?
Als de nummering op het SD-kaartje ineens is veranderd, dan denk ik: is er in de instellingen van de van de Lumix iets veranderd?
Of was de reeks nummers op (bijv. max 1000) en is de camera begonnen met opnieuw nummeren?
Het is ook een camerainstelling of de camera de foto's doornummert of dat de nummering opnieuw begint als het kaartje is leeggemaakt.
3 november 2018 om 11:33.
avatar
Ex-lid zegt:

Ik heb even voor U gekeken in de handleiding van de Olympus SH-25MR en gelezen dat U de nummering kan resetten of op Auto kan zetten / laten staan. Zie hiervoor ook de bijlage.

Verder weet ik niet of U het gebruikte kaartje IN DE CAMERA heeft geformatteerd (sterk aanbevolen) en waarom U de Camera niet met de bijgeleverde USB-kabel op de PC aansluit.

In de bijlage ziet U de opbouw van de Folders en bestanden op het kaartje door Olympus en dat moet in de Verkenner terug te zien zijn. Heeft het kaartje misschien in een andere camera gezeten ?

Is wat U beschrijft (-0001/ -0002/-0005/-0009) soms _0001/_0002/_0003 etc ?. Zo ja, dan zijn dit eigenlijk 'verborgen' werkbestanden en NIET de eigenlijke foto's. De weergave van die verborgen bestanden kunt U onderdrukken door bij de Verkenner voorkeuren "Toon verborgen bestanden" uittezetten.

3 november 2018 om 16:34.
HelmaB zegt:

Het lijkt me niet de bedoeling dat we ineens met iemand anders verdergaan.
De vraagstelster is ingridvdoorn.
Niet
Cees-1946.

3 november 2018 om 16:52.
Cees-1946 zegt:

Helma Beumer @ Ik ben het helemaal met U eens. Mijn eerste opmerking was bedoeld voor mevr v. Doorn.. Verder kan ik er niks mee met de reacties die daar op volgden-!!!

3 november 2018 om 17:09.
avatar
Ex-lid zegt:

Excuses voor de verwarring en terecht dat het antwoord voor de vraagstelster dient te zijn. Misschien zijn er toch elementen van mijn antwoord relevant, zoals het formatteren van een SD-kaartje IN en MET de camera, camera met mee geleverde usb-kabel aan PC aansluiten en de vreemde -0001 of _0001 nummer reeksen. Feitelijk maakt het niet zoveel uit of het nu een Olympus of LimixD (waarschijnlijk een Panasonic Lumix camera) is. Ik zou graag een schermafdruk zien van zoals de inhoud van het SD-kaartje wordt afgebeeld op de PC.

3 november 2018 om 19:08.
Willem-B zegt:

@ingridvdoorn; Kun je het merk en type van je Camera en of je met een Windows of Apple computer werkt?
In deze discussie zijn nogal wat aannames gedaan zonder dat we precies kunnen herleiden hoe jouw situatie er uit ziet.

3 november 2018 om 19:23.
avatar
Ex-lid zegt:

Ik heb "toevallig" een soortgelijk iets op mijn SD-kaartje. Alleen zijn de foto's die met P-beginnen gemaakt op een andere camera. Misschien is dit een hint naar een oplossing ?

Zie bijlage:

3 november 2018 om 19:36.
HelmaB zegt:

Het zou toch fijn zijn als ingridvdoorn eens reageert.............
Wel zo netjes.

5 november 2018 om 13:37.
ingridvdoorn zegt:

Geachte leden van de Fotografie club, mijn excuses dat ik nog niet gereageerd heb. Heb zeker de door jullie aangegeven mogelijke oplossingen ter harte genomen.
-Heb naar de groepering op de computer gekeken. Deze stond/staat goed afgesteld.
-De foto's zijn allemaal in jpg gemaakt.
-Wat betreft de opnames, meestal staat de camera op automatisch, echter ik verstel hem ook wel naar de P stand en naar de A stand. Tot voor kort heeft dit echter geen splitsing in de nummering gegeven. In de afbeelding werd er genummerd met -000102 ect.
- De sortering op data. Ik heb proef foto's op één dag achter elkaar gemaakt en daarna het kaart in de computer gedaan om de kijken hoe de telling was.
- Ten aanzien van uw voorstel te renamen , daarvan heb ik angst dat ik de computer op drift krijg vanwege mijn vaardigheden.
-De nummering in het fototoestel is inderdaad niet identiek aan de nummering in de computer, maar was altijd wel in volgorde van telling, 1,2,3 enz.
- Ik heb een systeem camera, Panasonic DMC-G7
- De vraag over de nummering op het sd kaartje opnieuw begint daar heb ik niet op gelet.
- Ja, ik formateer het kaartje altijd, eerst wis ik de foto's en daarna formateer ik.
- De door één van u aangegeven, in de Verkenner "Verborgen bestanden" dit staat uit.
-Ik werk met een Asus computer, windows 10. Volgens mij is het probleem niet in de computer, ik heb hier al diverse keren foto's goed op overgezet.
- Ik heb zaterdag opnieuw 10 foto's op de camera gezet en hat tevens een kleine compact camera bij mij ,heb daar tevens 10 foto's mee gemaakt. Met de systeem camera kreeg ik weer - 001/-003/-004/-005 en dan P002/P006 enz en van de compact camera allemaal de aanduiding P met de normale volgorde van nummer.
Zondag een andere SD kaart erin gedaan, waarvan ik voor 99 % zeker ben dat deze niet in een andere camera is gebruikt en kreeg opnieuw de afwijking.
-Vandaag maandag naar het bedrijf geweest waar de camera in dec. 2015 is gekocht. Firma Konijnenberg Fotografie in Den Ham.
Men heeft daar opnieuw een paar opnamen gemaakt ,eerst alleen op de automatische stand dat ging goed, toen een aantal opnames op de IA,P en A stand en opnieuw weer nummering beginnend met - of P. Men heeft daar het kaart in hun eigen computer gedaan en ook in mijn computer.
Er is een foto van de nummering gemaakt ,deze zal men naar Panasonic sturen en men zal mij hierover nader bericht doen.
Ik zal nog proberen een bijlage te sturen.
Ik hoop dat ik u naar wens geïnformeerd heb en uiteraard heel blij met uw reacties.
Vriendelijke groet Ingrid van Doorn.

 

5 november 2018 om 22:28.
avatar
Ex-lid zegt:

Beste Ingrid, bedankt voor je uitvoerige reactie. Daar kan ik wel wat mee en zal er naar kijken.

5 november 2018 om 22:57.
DirkB zegt:

Dat is een heel verhaal, op enkele details wil ik reageren:
- de instelling van de camera op P stand, of A stand of welke dan ook, mag geen invloed hebben op de nummering. Je kunt zonder gevolgen tijdens het fotograferen wisselen van instelling, al naar gelang de omstandigheden bij het maken van de foto (P is algemeen de beste stand, maar soms is diafragmavoorkeuze beter, soms sluitertijdvoorkeuze).
- de nummering op de camera kan verschillen van die in de verkenner. Als je het SD kaartje met de verkenner bekijkt, dan kan de volgorde anders zijn dan wanneer je de foto's op de harde schijf bekijkt. Dit kun je namelijk in de verkenner, via 'Beeld', afzonderlijk instellen.
- het elke keer weer in de camera formatteren van het SD kaartje is niet onverstandig, maar evenmin noodzakelijk.
- dat de systeemcamera een andere nummering gebruikt dan de compactcamera, dat is normaal.

Testvraagje: gebeurt hetzelfde als een ander SD kaartje wordt gebruikt?
En: wordt het SD kaartje niet én op de systeemcamera gebruikt én op de compactcamera? 1 kaartje op verschillende camera's gebruiken, dat lijkt mij geen goed idee want elk cameratype kan zijn eigen formatteringsmethodiek gebruiken.

5 november 2018 om 23:18.
Cees-1946 zegt:

Beste Mevr. van Doorn.-@ In woonplaat Breda, heb ik computer cursussen gevolgd. Ook leren omgaan met Foto's. Er werd mij verteld, dat het belangrijk is om foto's dubbel te hebben zodat dit niet verloren kan gaan. Door ondervinding zijn er velen foto's verloren geraakt. Ik ben dan ook geen voorstander van om het SD kaartje te formateren. Door ervaring wijzer geworden. .Duidelijk is het dat iedereen verschillend met zijn of haar foto's omgaat. Oke. Vanuit Senior-Web kreeg ik berichten te zien, dat foto's ook extern konden worden bewaard.. Dut wordt nu toegepast.. Verder heet iedereen zo zijn manier van doen met zijn of haar foto's. Dank U.

6 november 2018 om 07:53.
avatar
Ex-lid zegt:

Zojuist nog even 'ingedoken', we zijn er uit. Hier mijn bevindingen (ja, ik heb ook een Panasonic Lumix G7):

Bij het maken van opnamen is er bij mij geen verschil tussen de standen van de draaiknop (iA,P,A,S,M, etc.). De nummering is netjes doorlopend en begint met een "P" vanaf P1000641 bij mijn test.

De nummering is echter afhankelijk van de instelling van de Kleurruimte (blz. 349).

P = sRGB
_ = AdobeRGB

Dit kan worden ingesteld via het Menu, zoals uitgelegd op blz. 146 van de bijgeleverde handleiding.

De P, die de nummering begint, heeft dus NIETS te maken met de Programmastand van de draaiknop. (P = van Panasonic).

Soms kiest de camera zelf de Kleurruimte (bijvoorbeeld bij opnemen met 4K). Dus dan krijg je ook andere nummeringen op de SD-kaart. Datum verandert in basis niet, tenzij dat je de foto in deze camera later gaat bewerken met tekst o.i.d.

Dus lekker 'simpel' allemaal...

Handleiding heb ik bijgevoegd.

Ben benieuwd naar het antwoord van uw leverancier.

Zowel voor Windows en Mac zijn er toolkits beschikbaar om de datum/nummervolgorde te herstellen. In dit voorbeeld kan je zelfs de datum weer uit de Exif informatie peuteren,

6 november 2018 om 09:44.
ingridvdoorn zegt:

Zeer geachte leden van de fotoclub,
U bent voor mij hard aan het denken waar het probleem zit, echter ik word ook aardig aan het denken en werk gezet. Maar wellicht heb ik het toch voor elkaar voor mijn vakantie.
- Wat betreft het SD kaartje, ik zal er beter op letten deze aan het toestel te koppelen.
-Wanneer ik de foto's op de computer zet maak ik altijd twee mapjes en zet de foto's ook onmiddellijk op de externe schijf.Verder worden de foto's pas gewist nadat ik alles bekeken heb en een foto boek heb gemaakt en terug ontvangen.
-Wel ga ik nog even bekijken toch een nieuw kaartje aan te schaffen,
-De camera stond in de kleurruimte op AdobeRGB deze heb ik op sRGB gezet.
-Ik dacht de gebruiksaanwijzing op de externe schijf te hebben echter op de één of andere manier was deze eraf. Ben heel blij met de gebruiksaanwijzing door u gestuurd. Deze staat nu weer op de laptop en op de externe schijf. Een groot gedeelte had ik destijds uitgeprint en zal nu de ontbrekende pagina's nog toevoegen.
-Dan heb ik het kaartje opnieuw SD 32 gb gewist en naar voorbeeld van de winkel gewoon een beetje in de ronde foto's op IA / P en A genomen en daarna in de kaartlezer gedaan en tot mijn verrassing kreeg een chronologische volgorde van de nummers met een P ervoor.
Ik denk dat u het gevonden heeft.

Vooralsnog ben ik hier heel blij mee en wil u allen hartelijk bedanken voor alle inspanning.
Mocht de medewerkster van de fotozaak contact met mij opnemen of een mail bericht sturen dan zal ik u op de hoogte stellen van het antwoord.

Met vriendelijke groet Ingrid van Doorn.
 

6 november 2018 om 15:00.
avatar
Ex-lid zegt:

Beste Ingrid, bedankt voor je uitvoerige terugkoppelingen.

Is het je nu duidelijk dat je de Bestandsnamen beïnvloedt door de basis Kleurruimte instelling (die heb je gevonden) en dat die Kleurruimte zich zelf kan wijzigen bij bepaalde soorten opnames, zodat de volgorde van de Bestandsnamen niet 100% hetzelfde hoeft te blijven ?

Fijne vakantie !

6 november 2018 om 15:37.
ingridvdoorn zegt:

Goede avond leden van de fotografie club.
Zoals afgesproken zou ik u op de hoogte brengen mocht het foto-bedrijf nog reageren.
Ten aanzien van uw lid NNSA, de medewerkster van het fotografie bedrijf heeft heden morgen gebeld. Zij had zelf contact met panasonic opgenomen en kreeg exact hetzelfde antwoord dat u mij gisteren ter oplossing van het probleem heeft gegeven.
Overigens heb ik vandaag met verschillende kaartje elk 10 foto's gemaakt in de standen IA / P en A en de weergave op de computer gaf geen problemen meer.

Nogmaals allemaal dank voor alle moeite.
Met vriendelijke groet Ingrid van Doorn

7 november 2018 om 19:25.
avatar
Ex-lid zegt:

Fijn dat het is opgelost en ook fijn dat het uitvoerig is teruggemeld. 👍

7 november 2018 om 20:39.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Fotografie-Club?
Fotografie-Club