Menu Zoek

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Internet en cloud-Club
avatar
60 euro overgemaakt naar Word Press
Geplaatst op 4 augustus 2019 om 11:28 door Ex-lid

Goede morgen,
Dames en heren,
Ik zal een eigen website moeten bouwen en hoorde van Senior Web dat daarvoor Word Press heel geschikt is. Gisteren dus snel 60 euro overgemaakt naar Word Press om aan de slag te gaan. Sinds dien krijg ik per email goedbedoelde maar voor mij niet duidelijke tips gesteld in een vaktaal. Ik vraag me af of het mij gaat lukken en heb nog niet door hoe en waar ik precies moet beginnen. In feite wil ik een eenvoudige website voor de presentatie van mijn kunst objecten die voor een deel in de openbare ruimte staan en voor een ander deel in mijn open lucht galerie. Dus veel foto´s en een korte biografie bedoeld om naar te verwijzen via mijn visite kaartjes en als ik mezelf ergens uitnodig voor een bezoek. Het meest problematisch op dit moment is dat de naam van mijn website zo iets als vanasseltcom.wordpress.com schijnt te zijn en dat is helemaal niet de bedoeling: te ingewikkeld en onduidelijk. Ik zelf had gedacht aan www.hendrikvanasselt.nl, makkelijk om te onthouden. Mijn vraag is nu, kan ik de naam van mijn site eenvoudig veranderen of zo niet mijn geld terug krijgen van Word Press. En verder is mijn tweede vraag: wie o wie kan mij helpen om de site te snel op te bouwen al dan niet tegen een redelijke vergoeding. Graag krijg ik een reactie, ik zit tamelijk omhoog.
In afwachting en met een vriendelijke groet
ir. hendrik th van asselt
PS een bijlage van mijn kunstobjecten (2. x 1.5 x 1.0 m) is in de maak

20 reacties
Dirk Boom zegt:

Een websitenaam (dat heet een domeinnaam) moet worden aangevraagd bij een webhoster, dat is een bedrijf dat ruimte beschikbaar stelt voor websites en ook andere faciliteiten beschikbaar heeft, bijv. mailadressen.
Websitenamen worden centraal geadministreerd, elke hoster kan op de website melden of een gewenste domeinnaam nog beschikbaar is.

4 augustus 2019 om 12:33.
Truus zegt:

Aan het webadres te zien..... .wordpress.com , heeft u een wordpress account aangemaakt bij de organisatie wordpress.com. (Daar kan je gratis webruimte krijgen en dan staat er altijd wordpress.com achter de gekozen naam.) Wat u wilt is een domeinnaam met.nl op het eind. Zo'n domeinnaam kan alleen aangevraagd worden via een hostingsbedrijf. Of de domeinnaam nog vrij is kunt u bij een host zien, of bij sidn.nl - het registratiebedrijf . Zelf direct aanvragen bij sidn kan niet, dat kan alleen een registrar voor u doen.
of u de naam kunt laten veranderen of laten forwarden hangt af van wat u voor die 60€ 'gekocht' heeft bij Wordpress.
Lees de voorwaarden van de site/overeenkomst om te kijken of u er nog vanaf kunt.

4 augustus 2019 om 13:08.
Truus zegt:

Er zijn ook boeken over websites maken met Wordpress. Nadeel is wel dat die als snel achterlopen op de laatste versies. Sommige Seniorweb centra geven cursussen en online is er ook veel te vinden. Bv
nl.wordpress.org (! Dus niet .com)
Wp-handleiding.
wordpressvragen.wordpress.com ( website bij een cursus )

4 augustus 2019 om 15:31.
avatar
Ex-lid zegt:

Hallo Truus ,
Dit zegt heel veel, nu vraag ik me wel af wat Wordpress dan voor die 60 EUro levert - behalve een m.i. waardeloze en ongeschikte domein naam -. Niet goed geld terug zou ik zeggen maar waar vind ik hun algemene voorwaarden. Ik ga wel zoeken.
Overigens heb je een suggestie voor een hulpvaardige host , ik hoorde iets van green host. Is dat wellicht jouw favoriet? In afwachting,
met vr. gr.
hendrik th van asselt

5 augustus 2019 om 10:46.
Dirk Boom zegt:

Er zijn nogal wat hostingbedrijven. Belangrijk is dat het gekozen bedrijf ondersteuning biedt aan Wordpress.
Prijzen en aangeboden functionaliteit verschillen per aanbieder. Bijv. er is verschil tussen de aangeboden hoeveelheid opslagruimte, immers de particulier zal andere eisen stellen dan een bedrijf.
Een domeinnaam kost een klein bedrag bij het aanvragen en kost een bedrag per jaar. Daarnaast heb je de jaarlijkse kosten voor de aangeboden functionaliteit.

5 augustus 2019 om 11:35.
LeoW zegt:

Een domeinnaam en een website bij Wordpress.com is in principe gratis. U zegt € 60 te hebben betaald, hetgeen mij doet vermoeden dat u gekozen heeft voor de (betaalde) Plus-optie (zie bijlage). Bij deze optie kun je o.a. een aangepaste, kortere en heldere domeinnaam kiezen (u noemde als voorbeeld reeds www.hendrikvanasselt.nl). Daarnaast biedt de Plus-optie waarschijnlijk nog andere voordelen, die de gratis wordpress.com-domeinen niet hebben; de gratis versie wil namelijk in ieder geval óók wordpress.com in de domeinnaam hebben staan, ergo een gratis domein betekent dus ook: minder/geen keuze ;-). Er zijn, zoals anderen ook al opmerkten, genoeg hostingproviders die voor €60 meer te bieden hebben dan wordpress.com / wordpress.org. Ik geef zelf een WordPress-cursus bij een leercentrum, maar dat is niet bij u in de buurt.

5 augustus 2019 om 20:42.
avatar
Ex-lid zegt:

Leo W,
Ja dat zal het zijn, ik ben onbedoeld bij de professionele versie terecht gekomen en heb toen betaald , ik wist niet dat er een gratis versie was, zo zie je maar. Heel jammer dat uw cursus ver weg is, daar had ik vast wat aan gehad. De 60 euro zal ik wel niet terug krijgen, dus moet ik nu gewoon doorpakken in de hoop dat de professionele versie niet te ingewikkeld is voor mijn beperkte verstandelijke vermogens.
Met vr. gr. hendrik th van asselt

5 augustus 2019 om 21:25.
LouiseH zegt:

Aanrader: https://www.mijndomein.nl/
(ik zit daar al meer dan tien jaar met twee domeinen. (.com en .nl )

5 augustus 2019 om 22:01.
avatar
Ex-lid zegt:

Fijn om dat te horen, maar ik ben nog niet eens begonnen: wat is het eigenlijke startpunt voor het maken van mijn website? Nu eerst een hosting provider (welke?) benaderen en daar vertellen dat ik tegen mijn zin 60 euro heb betaald voor een professionele Word Press versie maar niet weet hoe ik verder moet. En gaan ze me daar dan mee helpen?
Met vr. gr.
hendrik th van asselt

5 augustus 2019 om 22:14.
Dirk Boom zegt:

Het begint met de opbouw/het uiterlijk en het samenstellen van de inhoud. Dit doe je m.b.v. een hulpprogramma zoals Wordpress. Je hebt ook andere programma's zoals Joomla en er zijn hostingbedrijven die sjablonen beschikbaar stellen waarmee 'even snel' een website is te maken.
Het kiezen van een domeinnaam en van een hoster is pas nodig na het maken van de website.
Is de website klaar, dan wordt hij geupload naar de hoster en gekoppeld aan de domeinnaam.
Wat je kunt doen met het al betaalde bedrag, dat weet ik niet. Normaliter kun je bij spijt van een aankoop binnen een wettelijk vastgestelde termijn van de aankoop afkomen.
Overigens: wat is de doelgroep? Ik vraag dit omdat er ook andere wegen zijn om mensen te bereiken, bijv. Facebook (of daarbinnen een eigen pagina) en Instagram. Combinaties van media werken het beste.

5 augustus 2019 om 23:10.
BenW zegt:

V.w.b. een startpunt voor het maken van een website zijn er in principe 2 (3) sporen:
1a: Je koopt een domeinnaam en huurt opslagruimte (hosting). Dit kan bij hetzelfde bedrijf, maar hoeft niet. In uw situatie is het dus mogelijk dat u de website host bij wordpress.com (wat u gedaan heeft), vervolgens een domeinnaam koopt bij een Nederlands bedrijf en hierna deze domeinnaam koppelt aan de WordPress site.

1b: De beste situatie is dat u bij een hostingbedrijf in Nederland opslagruimte huurt (hosting) en al dan niet ook bij dit bedrijf een domeinnaam koopt (mag dus ook bij een ander bedrijf. Het is maar wat het goedkoopst is. NB: een domeinnaam ergens anders kopen vereist een doorverwijzing, DNS doorverwijzing). Vervolgens installeert u op die hosting WordPress. Dit is heel eenvoudig en betreft niet een wordpress.com installatie, maar een wordpress.org installatie. Klein verschil misschien, maar wel essentieel. Nadat deze is geïnstalleerd, gaat u de website opbouwen. Dit lijkt moeilijker dan het is, hoewel het keuzeaanbod in thema's en het 'fine-tunen' van de website overweldigend over kan komen en niet intuïtief. Gaandeweg leert u hiermee omgaan en zal het steeds eenvoudiger worden.

2: De tweede (derde zo u wilt) methode is het lokaal (op de eigen pc) bouwen van de website. Dit doet u met speciale software of, wanneer je daar heel erg vertrouwd mee bent, met simpelweg een teksteditor zoals het kladblok van Windows. Nadat (of terwijl u bezig bent met bouwen) de website is gemaakt, huurt u weer opslagruimte (hosting), koopt een domeinnaam (xxx.nl) en upload u de gemaakte website naar de hosting.

Kortom, voor het merendeel van de gebruikers, ook voor u, is methode 1b de beste en eenvoudigste optie. Ten aanzien van het reeds aangekochte product bij wordpress.com is mij niet bekend dat deze aan restitutie van de aankoop doen, maar daar kunt u naar informeren. Mocht men dit niet willen, dan lijkt mij dat u uw 'verlies' neemt en alsnog nieuw gaat beginnen bij een Nederlands hostingbedrijf. Mijn advies: Vimixx.nl of TransIp.nl

6 augustus 2019 om 09:49.
avatar
Ex-lid zegt:

Ik denk dat u gelijk heeft en dat ik opnieuw moet beginnen door eerst een domein naam te kopen bij de bevoegde instanties en die vervolgens onder te brengen bij Word Press. Wat een gedoe allemaal, maar het is niet anders. Nog een vraagje: als ik eenmaal die website heb, wordt het dan een stuk gemakkelijker om op face book en /of Instagram mijzelf te profileren en te presenteren?
hendrik th van asselt

6 augustus 2019 om 22:37.
BenW zegt:

Niet om het een of ander, maar is het niet beter dat een 'handig iemand t.a.v. internet en websites ' u op weg helpt bij de keuze en aanschaf van hosting en domeinnaam? En ook dat deze WordPress op het domein installeert en u de beginselen uitlegt van het bouwen en onderhouden van de website? U ook wegwijs maakt in de vele thema's en plugin's?

Normaliter zou ik dat met alle plezier voor u willen doen, op afstand, maar helaas verhinderen persoonlijke omstandigheden mij momenteel om hier volledige aandacht aan te kunnen besteden.

Ten aanzien van uw vraag m.b.t. Facebook en Instagram, ook hiervoor zijn tools (plugin's) beschikbaar om dit eenvoudig te kunnen regelen. Maar ook hiervoor geldt dat enige WordPress kennis en vaardigheid gevraagd wordt.

6 augustus 2019 om 23:07.
Dirk Boom zegt:

Facebook en Instagram kunnen ook gedaan worden zonder website o.i.d.
Maar ook hiervoor is wat basiskennis nodig waarvoor enige hulp wel wenselijk lijkt.

7 augustus 2019 om 00:15.
Truus zegt:

Advies: kijk eerst wat nu precies bij wp .com is aangeschaft , dan kan bekeken worden wat een vervolg stap zou kunnen zijn. ( eventueel hier plaatsen zodat er meegedacht kan worden maar dan wel zonder uw persoonlijke gegevens !! )

Hulp bij wordpress .com in het Nederlands: Ondersteuning wordpress.com
let wel op wat je kiest ivm ongemerkt inschrijven voor bv een betaal cursus!

Verder kunt u uw vragen hier altijd stellen natuurlijk.

7 augustus 2019 om 11:44.
LouiseH zegt:

@LeoW:
Weet jij toevallig of er in de regio West-Veluwe ook zo'n WP cursus wordt gegeven?
Bedankt voor tips,
Pounamu

7 augustus 2019 om 20:31.
avatar
Ex-lid zegt:

B en W,
Wat deze man zegt dat is mij uit het hart gegrepen. IK heb inmiddels al ontdekt dat foto´s die zijn gemaakt met de mobiEL niet zo maar kunnen worden geupload naar de te maken website en daarom bewerkt moeten worden anders ´´passen´´ ze qua geheugen (kbytes) niet in de website. daar begint het al mee, nooit aan gedacht. Wat ik nu moet doen denk ik is de ondersteunings functie bij Word Press inschakelen want daar heb ik voor betaald en die helpt mij op weg. Alleen hun taalgebruik staat me een beetje tegen: het is geen normaal begrijpelijk nederlands, dus daar raak ik de weg bij voorbaat al een beetje kwijt. Enfin, misschien dat een ´´nieuwe´´ host ipv Word Presss beter is kwa ondersteuning , maar dan is de 60 euro weggegooid geld, hetgeen ook niet de bedoeling was.
Met vr. gr. hendrik th van asselt

9 augustus 2019 om 18:12.
LeoW zegt:

@Pounamu
De enige die ik ken is Martijn Baltes (www.vlot-en-goed.nl) maar die zit in de regio Hilversum. Zie eventueel ook www.youtube.com/watch?v=LcHRGL83WII voor een uitgebreide video over WordPress

12 augustus 2019 om 09:40.
LouiseH zegt:

Bedankt, dat is inderdaad niet echt in de buurt maar ik ga toch even kijken.
Overigens heb ik intussen een heleboel zelf uitgevogeld waardoor mijn fotoseries nu draaien zoals ik het wil, daar had ik de meeste problemen mee. Ben weer terug naar good old TwentyTen, daar heb ik voorheen een paar sites mee gebouwd.
Ik zal de topic niet verder belasten, want de oorspronkelijke vraag was niet van mij.

12 augustus 2019 om 10:15.
LeoW zegt:

Zonder enige kennis op dit terrein maakt men fouten en neemt men verkeerde beslissingen. Advies: Neem contact op met WordPress over die € 60,-. Als men restitueert heeft u geluk. Zo niet, dan is dat een gevolg van wat ik in mijn eerste zin zeg. Als u op mijn profielfoto klikt, komt u in een ander scherm met een link naar mijn e-mailadres. Stuur me een e-mail, dan zal ik zien of ik iets voor u kan betekenen.

12 augustus 2019 om 14:19.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Internet en cloud-Club?
Internet en cloud-Club