Menu Zoek

Veiligheid-club

1 oktober 2013
Niekie RoyBosman
309
743
Wilt u weten hoe u uw computer beveiligt tegen ongewenste indringers? Virussen, spyware, irritante pop-ups, spam, betalen op internet en andere veiligheidskwesties komen in deze club aan bod.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee (Oplichting via whats-app)
Geplaatst op 8 juli 2020 om 08:49 door Jan-B

Oplichting via whats-app neemt steeds grotere en nieuwe vormen aan.
Bekijk een duidelijk interview hierover via Interview

1 reactie
Verdacht telefoontje
Geplaatst op 3 juli 2020 om 15:56 door LouiseH

Zojuist ging mijn mobieltje, er stond een nummer, dus het was niet anoniem.
Anoniem zonder nummerherkenning neem ik nooit op, tenzij ik een telefoontje van b.v. een kliniek verwacht, die helaas vaak op die manier bellen. Zelfs dan zeg ik alleen "hallo" en wacht af wat er gebeurt.
Terug naar nu: Stem van een vrouw, heel duidelijk... "Hello.. (mijn naam!!!).." en meteen in het Engels (normaal geen probleem voor mij) met zwaar, ik schat Pakistaans, accent... zo snel sprekend dat ik er geen touw aan vast kon knopen. Ik klapte dicht, letterlijk... verbrak de verbinding na 10 seconden.
Omdat ik haar nummer heb ben ik meteen naar de telefoon app>Recent gegaan, bij de i achter het nummer geklikt op Wijzig en onderaan op "Blokkeer deze beller."
Was mijn actie voldoende of verdient het aanbeveling het betreffende nummer ergens te melden?

5 reacties
Voorbeeld fishing
Geplaatst op 2 juli 2020 om 13:41 door Dirk Boom

Bijgaand een schermafdruk van een deel van een mailbericht op mijn smartphone. De tekst is keurig maar, nog afgezien van de ongewone vraag:
- de afzender kan niet kloppen. Als dit echt van de Rabo afkomstig is, dan was de mail afkomstig geweest van .....@rabobank.nl.
- onder de link naar de betaalproducten zit een geheel andere link. Dit heb ik in het mailbericht gecheckt: als je de link even vasthoudt dan komt de échte link tevoorschijn; ik heb er dus niet op geklikt om de website te openen, die pret gun ik de boef niet en dat risico neem ik niet.
- als ik zelf via de webbrowser de link naar de betaalproducten intik, dan blijkt deze pagina er op rabo.nl niet te zijn.
- verderop in de mail (niet te zien in de schermafdruk) staat een link naar de privacy richtlijnen van de rabo. Deze link is correct, wat verwarrend kan zijn.

Ik heb de mail uiteraard doorgestuurd naar de fraudedesk van de rabo en hem uit mijn postvak IN verwijderd.

2 reacties
Knop voor hulp bij installeren printer
Geplaatst op 24 juni 2020 om 14:55 door ESPA

Goeden middag mijn naam is Will en heb een vraag.
Ik heb een mail ontvangen van HP en daar wil ik een knop in drukken voor hulp bij het installeren van mijn printer maar dan krijg ik een scherm ( zie bijlage ) te zien en ik weet niet hoe ik dit moet herstellen.
Ik heb het ook al een keer met een ander programma gehad maar ik weet niet meer welke dat was.
Will

18 reacties
Whatsapp truuk
Geplaatst op 20 juni 2020 om 18:19 door Dirk Boom

Gisteren werd mijn vrouw gebeld via WhatsApp. Het telefoonnummer (een NL- 06 nummer zo te zien) stond niet in de contacten maar ja, dat kan gebeuren. Bij het nummer stond: 'nummer versleuteld'. Zij aarzelde om op te nemen maar heeft het wel gedaan. Naam gezegd en een paar keer 'hallo' maar er werd niet gereageerd dus zij heeft opgehangen. Onmiddellijk kwam er een WhatsAppbericht dat begon met 'Hey mam 😉 ik heb een ander' De rest was niet te lezen zonder het bericht te openen, wat geen goed plan leek. Daarna direct het bericht verwijderd (vasthouden en prullenbak kiezen). Je snapt het, dit zal een bericht zijn geweest zogenaamd van onze zoon of dochter dat er een ander telefoonnummer is en er geld nodig is.
Vandaag kwamen er opnieuw 2 WhatsAppberichten, van een ander maar ook onbekend nummer, het begon met 'het is OK 👍' Ook dit bericht is uiteraard niet geopend en meteen verwijderd.
Hopelijk snapt de boef nu dat wij snappen dat hij/zij een boef is.

5 reacties
Privacyinstellingen
Geplaatst op 19 juni 2020 om 08:25 door Freedom

Na de installatie van de update 2004 van Windows 10 wil ik mijn privacyinstellingen controleren.
Waarvan kan ik die het beste overnemen?

6 reacties
Phishingchecker
Geplaatst op 14 juni 2020 om 22:32 door RuudM

Kreeg gisteren een email z.g. van de Telegraaf.
Zag er zeer onbetrouwbaar uit!
Vanmorgen doorgestuurd naar SeniorWeb, vanavond al antwoord ondanks weekend.
Was inderdaad een phishingmail.
Uitstekende service van SeniorWeb !!
Ruud

1 reactie
Enpass
Geplaatst op 11 juni 2020 om 17:35 door jaimita

Ik heb een wachtwoord manager "Enpass" en dat werkt tot volle tevredenheid. Ik heb een backup gemaakt, ging prima. Maar als er iets gebeurt hoe zet ik de backup dan terug. Krijg hele verhalen maar zie nergens de uitkomst. Als iemand deze wachtwoordmanager en weet hoe dat werkt dan graag

9 reacties
google: eerst reclame, dan zoekresultaten
Geplaatst op 11 juni 2020 om 15:14 door jaimita

Als ik op google iets opzoek bv"Verkoop huis demente partner " dan krijg ik eerst allerlei reclames van oa makelaars enz en ergens onderaan zie ik de gevraagde site. Is dat niet uit te schakelen?

Titel aangevuld zodat gelijk duidelijk is waar de vraag overgaat. Mede-beheerder Roy

6 reacties
Trojan gevonden door Defender
Geplaatst op 1 juni 2020 om 22:28 door HenkW

Iedere week laat ik Defender een volledige scan uitvoeren en eind vorige week had hij wat gevonden wat ook nog ernstig was. Gelukkig heeft Defender dit geblokkeerd. Daarna nog enige keren volledige scan uitgevoerd maar kon tot op heden niets meer vinden. Moet ik nog meer doen??

7 reacties
Het berichtenarchief wordt geladen. Een ogenblik geduld a.u.b.
De lijst met documenten wordt geladen. Een ogenblik geduld a.u.b.
De lijst met leden wordt geladen. Een ogenblik geduld a.u.b.