Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Berichtdetails

Dit bericht is geplaatst in de: Windows-Club
Tekst en icoontjes te klein
Geplaatst op 13 januari 2022 om 15:44 door Marco

Als ik in W11 bepaalde programma's open , bijv. het congruatiescherm , dan zijn zowel de icoontjes als de tekst bijzonder klein en met name de tekst moeilijk te lezen . Ik kan echter nergens vinden hoe ik het kan vergroten . Heeft misschien iemand voor mij een oplossing ?

10 reacties
DirkB zegt:

Als bureaubladpicogrammen worden bedoeld: dit staat in de Instellingen bij Persoonlijke instellingen, dan Thema's. Ik heb het gevonden door in het Instellingenscherm bij het vergrootglas het zoekwoord 'icon' in te tikken.
De Instellingen vindt je door in de taakbalk de Windowsknop te kiezen. Dan zie je de vastgemaakte apps, er is ook een mogelijkheid om alle apps te zien en van vastgemaakt apps kunnen er meerdere schermen zijn (dit is te zien aan kleine puntjes ongeveer midden rechts in het zwarte scherm).
Vastmaken van apps: klik met de rechter muisknop op een apps en kies voor 'vastmaken aan startscherm', of kies 'vastmaken aan taakbalk' (soms via de keuze: 'meer').
Maar de Instellingen staan vermoedelijk al in het scherm met vastgemaakte apps.

13 januari 2022 om 16:50.
Marco zegt:

Hallo Dirk , bedankt voor je reactie . Dat ik mijn probleem in mijn persoonlijke instellingen moet zoeken wist ik , maar ik vind er geen oplossing . Met het formaat van de appjes in het congruatie scherm valt nog te leven , maar het verklarende tekst formaat naast de appjes is bijzonder klein , hetgeen erg irriteert . Ik geef het echter niet op en blijf doorzoeken .
Nogmaals mijn dank ,
Grt. Marco

14 januari 2022 om 14:52.
DirkB zegt:

Dag Marco, nu wil ik toch vragen wat je bedoelt met het congruatiescherm.
In Windows 11 ken ik namelijk alleen het bureaublad en het startscherm. Verder kun je met de rechter muisknop op het Windowsteken in de taakbalk klikken.
Een schermfoto, lukt dat? Er is een app voor met de naam Knipprogramma. Je kunt hem in het startscherm opzoeken bij het vergrootglaasje ('type hier om te zoeken') en dan vastmaken aan het startscherm en/of aan de taakbalk. Als je de app opent, klik dan op 'Nieuw'. Vervolgens kun je een lijn trekken om het te selecteren schermdeel.

14 januari 2022 om 16:18.
RuudM zegt:

Als het Configuratiescherm wordt bedoeld is dat eenvoudig aan te passen.
Via pijltje, zie plaatje.
Ruud

14 januari 2022 om 19:54.
DirkB zegt:

Dank je Ruud, dat kan het zijn. Het configuratiescherm wordt uitgefaseerd, in Windows 11 staat het op een verborgen plek. Zie o.m. dit artikel.
Als je het toch opzoekt en kiest voor 'grote pictogrammen', dan krijg je het scherm dat je op het plaatje ziet.
Opzoeken van het configuratiescherm: rechter muisknop op het Windowslogo, kies 'uitvoeren', tik in 'control' (zonder aanhalingstekens).
Echter als je, ook in het vergrote scherm, voor subschermen kiest, dan zijn het alsnog kleine letters zoals altijd. Het enige wat je dan kunt doen, is het beeldscherm vergroot weergeven.

14 januari 2022 om 21:21.
DirkB zegt:

Zo toont het scherm met kleine pictogrammen, dat is inderdaad kriebelig.

Terzijde: ik ben benieuwd wat je met het configuratiescherm doet, het meest gebruikte staat namelijk in de Instellingen en dat is een veel gebruikersvriendelijker scherm.

14 januari 2022 om 21:25.
RuudM zegt:

Van het Configuratiescherm staat een snelkoppeling op de taakbalk.
Met 1 klik dus een totaal overzicht van alle rubrieken, werkt super snel.
Even kijken of er eventueel optionele updates zijn (worden niet altijd automatisch geinstalleerd), ook gebruik van Defender (scan) bijvoorbeeld.
Is een beetje "W 7 sfeer ! " maar bevalt en daar gaat het om.
Zo heeft iedereen een eigen werkwijze, standaard bestaat niet.
Ruud

15 januari 2022 om 12:29.
Marco zegt:

Dirk en Ruud bedankt voor het meedenken . Ik denk dat ik gewoon mij meer moet verdiepen in het werken met W11 . Wat ook meetelt is dat ik bij aanschaf van een nieuwe laptop direct geconfronteerd werd met W11 . Op mijn oude laptop gebruikte ik W10 wat een upgrade was van W7 . Ik ben eigenlijk nog bezig mij W11 eigen te maken . Maar met hulp van o.a. jullie wordt ik steeds wijzer . Het congruatiescherm is niet nodig en kan men het inderdaad af met instellingen . Dirk , het door jouw genoemde knipprogramma levert ook geen problemen op en heb ik het op mijn taakbalk gezet . mocht ik nog op problemen stuiten , dan meld ik mij wel weer .
Heren mijn hartelijke dank ,
mvg. Marco
 

16 januari 2022 om 14:07.
DirkB zegt:

Marco, mooi dat het zo lukt. De meest zichtbare verandering in W11 is de Windowsknop waarachter het startscherm zit, en de opzet van het startscherm zelf. Daarnaast zijn de menu's in de Verkenner gewijzigd. Beiden is even wennen.
PS die Windowsknop kan eventueel links op de taakbalk worden gepositioneerd.
PS2 de widget in de taakbalk kan anders worden ingericht. Hij kan ook uitgezet worden.

16 januari 2022 om 15:29.
Marco zegt:

Bedankt Dirk , wat de Windowsknop en de widget betreft dat was mij reeds bekend . Je gelooft het misschien niet , maar af en toe wordt de geest vaardig en vogel ik zelf wat uit .
Dirk nog een prettige dag ,
Groeten ,
Marco

17 januari 2022 om 14:37.

Wilt u zelf een vraag stellen in de Windows-Club?
Windows-Club