Menu Zoek

Starten met Word 2016

Met deze cursus krijgt u de basisbeginselen van Word 2016 onder de knie. Hiermee zet u aan het eind van de cursus een mooi document in elkaar. Van het aanmaken van een nieuw document gaat u via het opmaken van tekst en afbeeldingen naar een compleet document met inhoudsopgave.

Inhoud
In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • De basis: het programma starten en een document aanmaken. Het document opslaan, openen en afdrukken.
  • Tekst: tekst typen en opmaken, tekst invoegen vanaf internet, opsommingen maken, tekst laten inspringen, een tabel invoegen en de spellingcontrole gebruiken.
  • Afbeeldingen: afbeelding invoegen en vervolgens uitlijnen met tekst, de grootte aanpassen, bijsnijden en opmaken.
  • Verder met documenten: koppen maken (via stijlen), starten op een nieuwe pagina en paginanummers invoegen. Tot slot het document voorzien van een voorblad, inhoudsopgave, kop- en voettekst en watermerk.

Benodigdheden
Voor deze cursus hebt u de Nederlandse versie van het programma Word nodig. De nieuwste versie is Word 2016. Met deze versie is de cursus ook gemaakt. Hebt u een oudere versie van Word, bijvoorbeeld Word 2010 of Word 2013, dan is de cursus ook goed te volgen. Let wel op dat enkele stappen dan iets kunnen afwijken.

Over Word
Word maakt deel uit van het kantoorpakket Office van Microsoft. Daarin zitten ook andere programma's, zoals het rekenprogramma Excel en PowerPoint voor diavoorstellingen. U koopt het pakket (of alleen Word) en zet het op één computer, of u sluit een abonnement op Office 365 af waarbij u steeds opnieuw betaalt voor het gebruik van het Office-pakket. Het programma Word 2016 werkt hetzelfde, of u dit nu hebt gekocht of er een abonnement op hebt genomen. Hebt u nog geen Word? In het artikel ‘Kiezen tussen Office 2019 en Office 365’ leest u alles over de verschillen en kunt u bepalen wat voor u het meest geschikt is.

Voordat u begint
In deze cursus gaan we ervan uit dat u Word 2016 op uw computer hebt staan. Word 2016 is in combinatie met een Microsoft-account te gebruiken. De ingelogde gebruiker heeft daarmee direct toegang tot de online opslagdienst OneDrive. Hier gaan wij in deze cursus niet op in.

Vragen stellen
Komt u er tijdens het volgen van de cursus niet meer helemaal uit? Bij elk onderdeel in de cursus kunt u een vraag stellen aan een ondersteuner van SeniorWeb. Klik daarvoor op de link Stel een vraag. Deze staat boven en onder elk onderdeel.

Printversie in de SeniorWeb Webwinkel
Alle onderdelen van deze online cursus zijn af te drukken. Maar om het u gemakkelijk te maken bieden we een volledig uitgeprinte cursus aan via de webwinkel: Cursus - Starten met Word 2016

Cursussen in SeniorWeb Leslocaties
Met de SeniorWeb Online Cursussen leert u geheel zelfstandig en in uw eigen tempo op momenten dat het u uitkomt. Dit is niet voor iedereen de meest geschikte manier om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Misschien leert u liever samen met anderen en onder begeleiding van een docent? Dan is een cursus in één van de ruim vierhonderd SeniorWeb Leslocaties iets voor u. Op onze website bekijkt u eenvoudig of er een leslocatie bij u in de buurt is.

Meer informatie op de website
Op onze website vindt u het onderwerp Word & Excel (Kies in het menu boven elke pagina Tips & Uitleg > Word & Word). Hier staan tal van artikelen en tips over Word.

Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.