Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Android-apps delen gegevens met Facebook

woensdag 2 januari 2019

Apps delen data met FacebookEen aantal bekende apps deelt gegevens ongevraagd met Facebook. De apps vragen hier geen toestemming voor. Wat met de gegevens gebeurt, is onduidelijk.

Dit komt naar voren in onderzoek van de organisatie Privacy International. Ze testten 34 bekende en populaire apps voor op Android-telefoons en -tablets. Daarvan bleken er twintig gegevens van de gebruiker door te sturen naar Facebook. Soms alleen de naam van de app en hoe vaak die wordt gebruikt, maar soms ook persoonlijke informatie. Bijvoorbeeld hoeveel vliegtickets iemand heeft gekocht. Wat Facebook ermee doet, is niet bekendgemaakt.

Bekende apps

De bekende apps zijn onder meer Spotify (muziek), Skyscanner (vliegtickets) en TripAdvisor (restaurants en bezienswaardigheden). De apps delen de gegevens van mensen met een Facebookaccount, maar ook zonder account. Er is niet veel aan te doen, behalve de apps verwijderen.

Geen toestemming

Facebook zegt dat de makers van apps zelf moeten weten of ze toestemming vragen voor het delen van gegevens. Maar volgens de nieuwe privacywet in Europa mag dat niet. Toestemming vragen is verplicht.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.