Menu Zoek

Bijna de helft slaat bestanden online op

vrijdag 10 november 2017

Online opslaan in de cloudBijna de helft van de Nederlanders tot 75 jaar slaat geregeld bestanden online op. Dat heet ‘in de cloud’. Vooral foto’s worden vaak op internet bewaard.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Drie jaar geleden gebruikte een op de drie mensen online opslag via diensten zoals OneDrive, Dropbox of iCloud. Inmiddels doet 46 procent van de mensen dat. Jongeren slaan vaker online op dan senioren en mannen doen dit vaker dan vrouwen. In Europa gebruiken alleen Zweden de cloud vaker van wij.

Foto’s online opslaan
Negen van de tien gebruikers van online diensten zeggen vooral foto’s online op te slaan. Maar ook tekstbestanden, presentaties en Excel-bestanden worden vaak online bewaard. Het voordeel van online bewaren is dat gebruikers van alle apparaten met internet bij hun bestanden kunnen.

Wat is online opslaan
Het woord ‘cloud’ komt van het Engelse ‘wolk’. Cloudopslag lijkt op ‘normaal’ opslaan op de harde schijf. Alleen verschilt de locatie waar de bestanden staan. De bestanden staan niet op de lokale computer bij iemand thuis, maar op een beveiligde plek op de servers van de aanbieder. Via een hulpprogramma of een app zijn de bestanden te beheren, bewerken, delen en te verwijderen vanaf elk apparaat met internet.

Van tablet naar pc
Waarom dit handig is? Veel mensen gebruiken een opslagdienst op hun telefoon, tablet en pc. Foto’s van de telefoon en tablet worden door de programma’s dan automatisch ook op de pc beschikbaar. Dat scheelt weer handelingen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.