Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Waarschuwing voor nepsites met gratis films en boeken

dinsdag 5 februari 2019

Brein waarschuwt voor scamsitesStichting Brein waarschuwt voor sites die gratis de nieuwste boeken en films aanbieden. Het zijn zogeheten scamsites, die opgezet zijn om persoonlijke gegevens en betaalinformatie van mensen te achterhalen.

Bij de stichting komen elke week tientallen meldingen binnen over aanbiedingen. Via zoekmachines komen mensen op sites die de nieuwste romans en bioscoopfilms gratis aanbieden. 'Gratis de nieuwste boeken of films? Dat bestaat gewoon niet. Deze sites troggelen jouw gegevens af en dat kan je zuur opbreken', stelt Brein.

Gratis registreren

Mensen zoeken online naar titels van films en boeken. Ze komen op sites waar staat dat die gratis te downloaden zijn. De bezoeker moet zich alleen registreren. Daarna wordt er betaalinformatie gevraagd. Zogenaamd om te controleren uit welk land iemand komt.

Na registratie komen geen boeken of films beschikbaar. De persoonlijke informatie wordt doorverkocht. Ga nooit in op zulke 'aanbiedingen', want ze zijn nep.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.