Menu Zoek

Diverse nep-incassoberichten uit naam van het CJIB

vrijdag 11 september 2015

CJBGeld overmaken omdat u een e-mail krijgt uit naam van het CJIB? Trap er niet in!

Nepberichten die uw persoonlijke gegevens trachten te ontfutselen kent u inmiddels. Maar wat te denken van een nieuwe trend: zorgen dat u geld overmaakt naar een bankrekening. Hoe werkt het? E-mails worden verstuurd uit naam van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De e-mail is zodanig opgesteld dat het lijkt alsof u een boete voor een verkeersovertreding niet hebt betaald. U wordt gesommeerd dit alsnog heel snel te doen, anders volgen verdere maatregelen. Genoemd worden een bedrag, een betalingskenmerk en een betaalrekening. De internetcriminelen maken gebuik van de angst die zo'n bericht oproept. Mensen denken dat ze eerdere post over het hoofd hebben gezien of iets dergelijks en maken voor de zekerheid snel het geld over.

Ons advies: maak niet zomaar geld over. Brengt een e-mail u van uw stuk, twijfelt u? Gewoon even bellen met het CJIB.

Opmerkelijke detail: in de valse mails uit naam van het CJIB wordt als standplaats steevast 'Leeuwaarden' vermeld in plaats van 'Leeuwarden'. Voorbeelden van deze nepmails vindt u op de site van de Fraudehelpdesk.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.