SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Driekwart krijgt te maken met online criminaliteit

maandag 1 oktober 2018

Online criminaliteit komt veel voorDrie van de vier Nederlanders hadden vorig jaar te maken met cybercrime. Phishing kwam het meest voor. Mensen doen gek genoeg zelf toch maar weinig voor hun online veiligheid.

Dat blijkt uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2018. In 2016 had 65 procent van de mensen te maken gehad met cybercrime. Vorig jaar was dat gestegen naar 75 procent. Van alle poging was meer dan de helft phishing. Daarna komen berichtjes via sociale media met de vraag een link aan te klikken. Nep-uitnodigingen en malware komen minder vaak voor.

Niets doen

De helft van de ‘bijna-getroffenen’ deed helemaal niet nadat ze benaderd waren via internet. Als mensen wel iets deden, was het vooral antivirusprogramma’s installeren, betere wachtwoorden bedenken of de veiligheid van websites controleren. Mensen vinden zichzelf wel verantwoordelijk voor online veiligheid. Maar vier van de tien mensen hebben geen zin om er echt wat aan te doen.

Weinig zorgen

Opvallend is dat mensen zich weinig zorgen maken over online veiligheid. Ze denken zelf geen slachtoffer te worden. Een deskundige zegt daarover: ‘We willen wel online veilig zijn, maar die wil is vaak tegenstrijdig met wat we er concreet voor moeten doen of laten. We gaan onszelf dan vragen stellen. Heeft het echt zin? Hoe erg is het nu eigenlijk?’

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.