Menu Zoek

Honderden de dupe van valse betaal-apps

vrijdag 15 september 2017

Valse apps om mee te betalenHonderden mensen raakten dit jaar geld kwijt aan oplichters met valse betaal-apps. Dat vertelt de politie aan RTL.

Het gaat om mensen die iets verkochten via internet. De koper kwam het ophalen, en betaalde ter plekke via de app van zijn bank. Op zichzelf een normale gang van zaken. Alleen waren het geen echte, maar valse betaal-apps. Het leek of er geld werd overgemaakt naar de verkoper, maar dat gebeurde niet. In totaal deden al 275 mensen dit jaar aangifte. Gemiddeld ging het om 825 euro.

Andere bank
De oplichters zeggen elke keer dat ze bij een andere bank zitten dan de verkoper, en dat het daardoor even duurt voor het geld er is. Als het geld na enkele dagen er nog steeds niet is, ontdekken de verkopers dat ze zijn opgelicht. De criminelen stelen zo vooral dure artikelen, zoals computers, smartphones, maar ook auto’s en scooters.

Tips
De politie geeft verkopers daarom adviezen. Accepteer alleen betaling per app als u beiden bij dezelfde bank zit, dan kunt u meteen zien of het geld is aangekomen. Of gebruik betalen via iDeal of een vooruitbetaling. Contant geld kan ook nooit kwaad.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.