Menu Zoek

Medicijnen zonder recept (te) makkelijk online te koop

dinsdag 26 februari 2019

Medicijnen bestellen op internetIedereen kan op internet zonder al te veel moeite verschillende medicijnen kopen. De Consumentenbond waarschuwt hiervoor. De samenstelling en dosering van de medicatie is moeilijk te controleren.

De Consumentenbond bestelde bij twaalf websites in binnen- en buitenland twintig verschillende medicijnen. Het ging om antibiotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en kankermedicijnen. Van alle bestellingen werden uiteindelijk zestien medicijnen geleverd. Ze kwamen uit Nederland, Groot-Brittannië, Zwitserland, India en Singapore.

Te veel werkzame stof

Het RIVM analyseerde de medicijnen. In bijna elke bestelling zat ofwel te veel ofwel te weinig werkzame stof. In bepaalde antibioticumpillen zat veel te veel werkzame stof: 625 mg in plaats van 500 mg. Van dit soort medicijnen is thuis niet te controleren of ze echt of nep zijn en of ze wel de goede dosis bevatten.

Roemeense arts

Medicijnen waarvoor een recept nodig is, mogen niet op deze manier besteld worden. Sommige webwinkels zijn duidelijk te herkennen als illegaal, omdat er contant of met digitale munten betaald moet worden. Olof King van de Consumentenbond: ‘Zorgwekkender zijn de professioneel ogende websites die nauwelijks te onderscheiden zijn van legale internetapotheken. Zij ontduiken de Nederlandse regelgeving via buitenlandse artsen en apotheken. Zo kreeg een mysteryshopper na het invullen van een medische vragenlijst een antibioticakuur van een Britse apotheek op voorschrift van een arts in Roemenië.’

De bond vindt dat de overheid moet optreden tegen de illegale medicijnverkoop.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.