Menu Zoek

Phishingmail ING over einde TAN-functies

woensdag 18 september 2019

Phishing INGDe TAN-codes gaan grotendeels verdwijnen bij ING. Maar een nieuwe mail erover is nep. Criminelen spelen handig in op het nieuws rondom banken.

ING kent al jarenlang TAN-codes waarmee klanten geld kunnen overboeken. De codes worden langzamerhand vervangen door de app of een nog in te voeren scanner. ING heeft nog geen einddatum genoemd voor de TAN-codes: waarschijnlijk wordt dat ergens volgend jaar.

Criminelen spelen met een phishingmail in op dit nieuws. De betreffende mail heeft als onderwerp ‘Herinnering: ING zal afscheid nemen van de TAN-functie, valideer uw ING Mobiel Bankieren App’.

In de mail staat dat u snel uw persoonlijke gegevens moet bijwerken. Dat kan zogenaamd door te klikken op een link in de mail. Die link gaat echter niet naar de site van ING. maar naar een nepsite. Daar proberen de criminelen achter uw inloggegevens te komen.

ING en andere banken sturen weleens mails, maar nooit met links om persoonlijke gegevens te bekijken. Dit soort berichten zijn altijd vals. Reageer er niet op en verwijder de mail uit uw mailprogramma.

Gratis controle op phishing bij SeniorWeb

Nepmails blijven lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is.

Ga naar de SeniorWeb Phishingchecker.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.