Menu Zoek

Reclameborden mogen niet iedereen filmen

dinsdag 26 juni 2018

Mensen mogen niet zomaar gefilmd wordenCamera's in reclamezuilen mogen niet zomaar alle voorbijgangers filmen. Dat mag alleen als er toestemming voor is gegeven.

Bezorgde burgers tipten de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat sommige digitale reclameborden automatisch iedereen filmen die voorbijkomt. De AP schreef daarop een brief aan de reclamebedrijven over de privacyregels. Die bedrijven moeten zich immers aan de regels houden.

Toestemming vragen

Mensen filmen via camera's in reclameborden is een zogeheten bewerking van persoonsgegevens. Dat mag niet zonder duidelijke toestemming van de voorbijgangers. Toestemming wordt eigenlijk nooit gevraagd. Dus doen de camera's iets wat niet mag onder de nieuwe privacywetgeving.  

Redenen om te filmen

Waarom filmen die camera’s mensen? Soms om te tellen hoeveel mensen er voorbijkomen. En andere keren om advertenties te tonen die de mensen mogelijk interessant vinden op basis van hun uiterlijk. Denk aan een advertentie voor een opticien als iemand een bril draagt.

Via een app

Volgens de AP moeten mensen toestemming geven om gefilmd te worden, bijvoorbeeld via een app. In de praktijk lijkt dat niet erg werkbaar voor de adverteerders. Zij hebben nog niet gereageerd op de brief.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.