Menu Zoek

Resultaten SeniorWeb Ledenonderzoek 2018

woensdag 20 februari 2019

Ledenonderzoek 2018De leden van SeniorWeb waarderen het lidmaatschap in 2018 met maar liefst een 8,2. Dat blijkt uit het Ledenonderzoek.

Ieder jaar voert SeniorWeb onder zijn leden een tevredenheidsonderzoek uit. Eind 2018 hebben bijna 2.300 leden hun mening gegeven over de dienstverlening van SeniorWeb. De waardering van het lidmaatschap is de afgelopen jaren gestegen. De diverse ledendiensten worden ook zeer goed gewaardeerd. Hierbij vallen vooral de phishingchecker en PCHulp aan Huis op. Beide kregen zelfs een 8,5 als gemiddeld cijfer. Ook de online cursussen, tijdschrift Enter en de wekelijke nieuwsbrief krijgen hoge waarderingen. Veel leden geven dan ook aan dat zij denken in de toekomst lid te blijven (90%).

Blijven leren

Voor veel leden zijn belangrijke redenen om lid van SeniorWeb te blijven: op de hoogte blijven van alle digitale ontwikkelingen en meer leren over computers en internet. Daarnaast is het blad Enter en altijd een beroep kunnen doen op computerhulp, belangrijk. De populairste manier om kennis en vaardigheden uit te breiden of op peil te houden is met de artikelen en tips in Enter en/of op de website (58%). Online cursussen hebben de voorkeur van vier op de tien leden, zoals in de onderstaande grafiek is te zien. Ook computerboeken worden nog vrij vaak genoemd, maar dit neemt wel elk jaar licht af.

Grafiek voorkeur van leren

Digitale ontwikkelingen

In het onderzoek peilen we ook het computer- en internetgebruik van de leden. Zo kunnen we op de belangrijkste behoeften van de leden en op de digitale ontwikkelingen inspelen. In 2018 is het gebruik van de smartphone en de smart-tv verder toegenomen. Deze worden nu door respectievelijk 75% en 38% van de leden gebruikt (was in 2017 resp. 72% en 32%). Andere digitale apparaten zoals de desktop, laptop en tablet worden evenveel gebruikt als in 2017. In het kielzog van het stijgende smartphonegebruik neemt ook het gebruik van WhatsApp nog verder toe. Dat veel mensen in 2018 Facebook links lieten liggen zien we ook bij onze achterban. Het gebruik daalde voor het eerst, van 44% in 2017 naar 38% in 2018.

Interesses

De vijf meest genoemde onderwerpen waar leden graag meer over willen weten zijn enerzijds ‘oude vertrouwde’ onderwerpen zoals computeronderhoud (37%), computer beveiligen (30%), Windows 10 (27%) en back-ups maken (26%). En anderzijds ook het vrij nieuwe onderwerp ‘gegevens opslaan in de cloud’ (28%). We zien verder dat de helft van de leden ook geïnteresseerd is in nieuwe digitale diensten of producten zoals huisautomatisering, Google Glass of Apple Pay. We besteden in 2019 dan ook aan zowel de bekende als de nieuwe/actuele onderwerpen de nodige aandacht. Zo komen er binnenkort nieuwe online cursussen over werken met clouddiensten, zoals OneDrive en iCloud, beschikbaar.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.