Menu Zoek

Tweedehands geheugenkaartjes vol privégegevens

vrijdag 6 juli 2018

SD-kaarten worden niet goed gewistTwee derde van de tweedehands geheugenkaartjes is niet goed gewist. Er staan allerlei bestanden van de eerdere eigenaar op.

Dat ontdekte de universiteit van de Engelse stad Hertfordshire. Men bekeek honderd tweedehands SD- en Micro SD-geheugenkaarten voor mobieltjes, tablets en andere apparaten zoals camera’s. De kaartjes waren te koop op internet en in winkels. Twee derde van de kaartjes was niet goed leeggemaakt door de verkoper. Er stonden allerlei bestanden op. Veel bestanden bevatten informatie die niet voor andermans ogen was bestemd.

Intieme foto’s

De onderzoekers vonden scans van paspoorten, Engelse BSN-nummers en gegevens van contactpersonen. Maar ook pikante foto’s en cv’s. De universiteit waarschuwt dat mensen de kaartjes goed moeten leegmaken voor ze ze wegdoen.

Hoe bestanden goed wissen?

Bestanden weggooien via de Verkenner is niet goed genoeg. De kaartjes moeten worden geformatteerd. Dat kan door in de Verkenner met de rechtermuisknop te klikken op de geheugenkaart. Klik dan op Formatteren, haal het vinkje weg voor de optie Snelformatteren en volg de instructies. Doe dit alleen bij kaarten waarvan de bestanden permanent gewist mogen worden.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.