Menu Zoek

Wereldwijde identiteitsdiefstal: controleer of u slachtoffer bent

woensdag 5 april 2023

Wereldwijde identiteitsdiefstal: controleer of u slachtoffer bentPersoonlijke gegevens van 50.000 Nederlanders stonden te koop op een criminele website. Kijk op de site van de politie of u getroffen bent.

Het is onduidelijk hoeveel van de 50.000 Nederlanders daadwerkelijk slachtoffer zijn van de diefstal. Controleer op de site van de politie of uw gegevens te koop stonden. Als dat zo is, krijgt u binnen een paar minuten een mail van de politie. Hierin staan verdere stappen. Ontvangt u geen mail? Dan bent u geen slachtoffer.

Gestolen data

In totaal werden er gegevens van 2 miljoen mensen verkocht. Niet alleen inloggegevens, maar ook gegevens van de ‘online vingerafdruk’ van computergebruikers. Dit zijn gegevens zoals de browser waar iemand in werkt, inhoud van cookies en toetsenbordinstellingen. Met deze data controleren websites of een klant die inlogt echt is.

Criminele site offline

De Amerikaanse FBI heeft de criminele website, Genesis Market, inmiddels offline gehaald. De website kwam aan de persoonsgegevens via malware die op computers kwam via gratis programma’s.

Frauderen

In 17 landen deed de politie gisteren honderden invallen om vermoedelijke criminelen op te pakken. De criminelen deden zich op het internet voor als hun slachtoffers. Ze haalden geld van bankrekeningen, openden nieuwe rekeningen, stalen cryptomunten of lichtten bedrijven op.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.