Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

WhatsApp-oplichters doen zich voor als familie

vrijdag 25 januari 2019

WhatsApp-oplichters doen zich voor als familieDe politie in Den Haag waarschuwt voor oplichterij via WhatsApp. De criminelen doen net of ze de zoon of dochter van iemand zijn. Ze zijn uit op geld.

De afgelopen week zijn er al vijf mensen in de regio Den Haag opgelicht. Het werkt zo: iemand krijgt een WhatsApp-bericht van zijn zoon of dochter. Die schrijft een nieuw nummer te hebben. Er staat een profielfoto bij, dus de ontvanger gelooft wat er staat.

Geld overmaken

De zoon of dochter heeft dringend geld nodig. Toevallig heeft hij of zij ook een nieuwe rekeningnummer. De ontvanger strijkt over zijn hart en maakt het geld over. Later blijkt dat de kinderen van niks weten en dat het geld naar een vreemde is overgemaakt.

Foto’s van sociale media

De criminelen hebben de foto’s van de kinderen waarschijnlijk van sociale media gehaald. Als ze dan achter het nummer van de vader of moeder komen, bijvoorbeeld ook via sociale media, kunnen ze aan de gang.

Krijgt u dit soort verzoeken van uw kinderen of bekenden? Bel ze dan eerst even op via het nummer dat u al van ze had. Dan controleert u meteen of de vraag echt van uw bekende kwam, of van de oplichters.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.