Menu Zoek

Jan Herps

Jan Herps Ambassadeur Vrijwilliger sinds 2013 Amsterdam
  • Leslocatiecoördinator en -docent
Bij SeniorWeb zetten ongeveer 2.800 enthousiaste vrijwilligers zich in om senioren het gemak en het plezier van de digitale wereld te laten ervaren. Deze keer maakt u kennis met Jan Herps uit Amsterdam. Hij is sinds 2013 vrijwilliger van SeniorWeb. Hij raadt iedereen die meer wil weten over artificial intelligence aan de Nationale AI-cursus te volgen.
Jan Herps Ambassadeur Vrijwilliger sinds 2013 Amsterdam
  • Leslocatiecoördinator en -docent
Wilt u meer leren over kunstmatige intelligentie (artificial intelligence)? Volg dan de Nationale AI-cursus, waarbij AI op een begrijpelijke manier wordt uitgelegd.

Hoe bent u als vrijwilliger bij SeniorWeb terechtgekomen?
Ruim 20 jaar werkte ik voor revalidatiecentrum Heliomare. Daar leerden we mensen met een beperking omgaan met computers en later ook internet. Ik vond mijn werk erg leuk en heb lang doorgewerkt. Toen ik met pensioen ging vroeg ik me af: wat nu?

Gelukkig was er in mijn buurt een groepje vrijwilligers die buurtbewoners op digitaal gebied hielp. Daar ben ik toen bij aan de slag gegaan. Om onze activiteiten professioneler te maken hebben we ons als leslocatie aangesloten bij SeniorWeb. Ik ben nu coördinator en docent bij deze locatie.

Wat biedt jullie leslocatie aan senioren?
We zijn nu als vrijwilligersgroep tien jaar bezig. Ooit startten we met een paar cursussen, nu bieden we ieder half jaar een compleet programma van cursussen, workshops en hulp. We geven starterscursussen voor mensen die willen kennismaken met smartphone, tablet of computer. En voor de verdieping bieden we workshops over onderwerpen van dit moment aan.

We kiezen daarbij ook duidelijk voor vooral groepsactiviteiten. We vinden namelijk dat die een sociale waarde hebben vergeleken met één op één hulp. Met succes, ieder seizoen bezoeken honderden mensen onze cursussen, workshops en spreekuur. Mensen met verschillende leeftijden, tot boven de 90 jaar, en uit heel Amsterdam!

Hebt u nog een leuke digitale tip voor senioren?
Het zal niemand ontgaan zijn dat kunstmatige intelligentie (artificial intelligence of AI) door de komst van o.a. ChatGPT volop in de belangstelling staat en de komende tijd niet meer weg zal gaan. Er wordt wel gezegd dat AI de belangrijkste digitale ontwikkeling is sinds het ontstaan van internet en de komst van de smartphone.

Wilt u meer leren over kunstmatige intelligentie (artificial intelligence)? Volg dan de Nationale AI-cursus, waarbij AI op een begrijpelijke manier wordt uitgelegd, voor iedereen!

U vindt de Nationale AI-cursus op deze website.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.