Menu Zoek

Jan Luteijn

Jan Luteijn Ambassadeur Vrijwilliger sinds 2011 Leusden
  • Docent leslocatie
  • Vrijwilliger inloopspreekuur
Bij SeniorWeb zetten circa 3.000 enthousiaste vrijwilligers zich in om senioren het gemak en het plezier van de digitale wereld te laten ervaren. Deze keer maakt u kennis met Jan Luteijn uit Leusden, sinds 2011 vrijwilliger van SeniorWeb.
Jan Luteijn Ambassadeur Vrijwilliger sinds 2011 Leusden
  • Docent leslocatie
  • Vrijwilliger inloopspreekuur
Gebruik de volumeknop om een mooie foto met de smartphone te maken!

Wat doet u als vrijwilliger?
Ik geef cursussen in onze leslocatie. Ik doe dan voornamelijk de cursussen voor Apple-apparatuur, zoals iPhones en iPads. Ik heb wel een zekere passie voor Apple vanwege het gebruiksgemak. Onlangs heb ik het certificaat Apple Teacher gehaald zodat ik nog gerichtere adviezen kan geven. Onder de vrijwilligers is altijd een zekere rivaliteit tussen de Windows-/Android-fans en de Applefans en dat leidt dan vaak tot allerlei vrolijke discussies over welk systeem beter is.

Daarnaast vind ik het ook leuk om workshops te geven voor mensen die wat meer van een bepaald onderwerp af willen weten, zoals WhatsApp of foto's maken met de smartphone. Hoewel er nu ook op individuele basis les aangeboden wordt, merk ik toch dat de belangstelling voor klassikale lessen groot blijft. De mensen vinden klassikaal les krijgen gewoon gezellig. We zorgen er wel voor dat er voldoende vrijwilligers aanwezig zijn om de mensen te helpen met de oefeningen om te voorkomen dat ze tijdens de les afhaken.

Verder zit ik iedere maandagmorgen samen met een aantal collega-vrijwilligers gereed op het spreekuur van het Digitaal Hulpplein in de bibliotheek. Hier krijgen we de meest diverse vragen voorgelegd. Het is iedere keer weer een soort puzzel die je op moet lossen. Het leuke is dat, doordat we als vrijwilligers elkaar qua kennis en ervaring goed aanvullen, we vrijwel altijd een oplossing kunnen bieden aan de mensen.

Hebt u nog een goede tip voor SeniorWeb-leden?
We zien, nu iedereen massaal overgaat op de smartphone, dat deze ook steeds vaker als fototoestel gebruikt wordt. Nou hebben veel mensen de neiging om een stevige tik op de 'ontspanknop' op het scherm te geven als zij een foto willen maken. Gevolg: onscherpe foto's. Mijn tip: bij de iPhone en veel andere smartphones kun je ook de volumeknop als ontspanknop gebruiken! Zo voorkom je dat je foto's mislukken door de beweging van de smartphone.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.