Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

App downloaden in Windows

26418_microsoftstore_thumb

Voor Windows bestaan er allerlei (gratis) apps. Download zo'n app in de Microsoft Store.

Voor Windows zijn verschillende apps beschikbaar. 'App' is een kort woord voor applicatie, wat programma betekent. In Windows 10 en 11 worden alle programma's apps genoemd. Een nieuwe app haalt u uit de zogenoemde Microsoft Store. Ook van het internet kunt u programma's downloaden.

De Microsoft Store is de online winkel van Microsoft. Gebruikers van Windows kunnen daar met hun Microsoft-account apps, spelletjes en films downloaden. Die zijn gratis of betaald. De winkel vindt u via onder meer de Startknop. Wie de Microsoft Store opent, ziet populaire apps en spellen en kan in verschillende rubrieken snuffelen. Hieronder omschrijven we hoe u een gratis app downloadt waarvan u de naam al weet. Denk aan WhatsApp Desktop, Netflix of Ziggo GO.

Zoek en installeer zo een gratis app:

 • Open de Microsoft Store. Klik hiervoor op de Startknop > Microsoft Store.
 • Open de zoekfunctie:
  • Windows 10: klik bovenaan in de zoekbalk.
  • Windows 11: klik bovenaan in de zoekbalk.
 • Typ de naam van de app die u wilt installeren en druk op de Enter-toets.
 • Een overzicht van de zoekresultaten verschijnt. Klik op de gewenste app.
 • In een venster worden de details over de app getoond. Hebt u op een betaalde app geklikt, dan ziet u hiervan de prijs. Klik bij een gratis app op de knop Downloaden.
 • De app wordt gedownload en geïnstalleerd. De knop 'Openen' verschijnt. Klik op deze knop om het programma direct te openen.

Het programma is ook terug te vinden in het Startmenu. Klik op de naam van de app om hem te starten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.