Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

App-tip: op weg naar een goede nachtrust

1208blauwfilter

Gebruikt u de tablet of smartphone 's avonds vlak voor het slapen, dan kan dat leiden tot slaapproblemen. Met een blauw-licht-filter krijgt u snel weer uw welverdiende nachtrust terug.

Even nog een mailtje checken, een e-boek lezen of een spelletje patience vlak voor het slapen... we doen het allemaal, maar het kan leiden tot een slechte nachtrust. Want tablets en smartphones zenden blauw licht uit. Dit licht heeft invloed op de slaaphormonen. Voor het lichaam betekent blauw licht: het is midden op de dag. Uw hersenen denken dat u naar een helderblauwe lucht kijkt. Wordt het donker, dan begint het lichaam met het aanmaken van melatonine, een stofje dat zorgt dat u slaperig wordt. Kijkt u dus 's avonds of 's nachts op de tablet of telefoon, dan wordt uw lichaam op het verkeerde been gezet en blijft u helder.

Weg met blauw licht

De Android-app Blauw Licht Filter voegt een kleurfilter toe aan het scherm en dempt de helderheid. De kleur en de kracht van deze filters zijn aan te passen. Standaard kunnen filters uit of aan. Wilt u een geleidelijke overgang naar mate de avond vordert, dan moet u de timer als extra onderdeel installeren.


Verwacht geen wonderen van de app. Het allerbeste is om elektronische apparaten maar helemaal niet te gebruiken vlak voor het naar bed gaan. Zo krijgen niet alleen uw ogen, maar ook uw vingers én hersenen de broodnodige rust.

iPhone/iPad

Hebt u een iPhone of iPad? Vanaf iOS 9.3 heeft het apparaat een ingebouwde nachtmodus die het blauwe licht weghaalt. Lees hier meer over in de tip 'Night Shift gebruiken'.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.