Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 januari 2024

Beginscherm iPhone/iPad ordenen

iphone apps opruimen x250 De iPhone of iPad staat al snel vol apps. Er zijn een paar manieren om apps op te ruimen. Zorg zo voor een overzichtelijk beginscherm.

Wanneer de iPad of iPhone opstart, is het beginscherm het eerste wat u ziet. Daarop staan apps netjes bij elkaar met een plaatje en een naam eronder. Staan er veel apps op het toestel, dan zijn die verdeeld over meer pagina's. Veeg van rechts naar links over het scherm om ze te bekijken.

Wie wel eens moeite heeft een app te vinden, kan een aantal dingen doen om orde te scheppen. Verplaats apps naar een (voor u) logische plek. Maak mappen aan en zet daar meerdere apps in. Of verwijder apps die u toch niet meer gebruikt.

Kost het steeds moeite om een app te vinden? Orden ze dan op functie, alfabet of, waarom ook niet, kleur. Verplaats een app zo:

 • Open het beginscherm.
 • Tik op de app die u gaat verplaatsen. Houd uw vinger op het scherm en sleep 'm een stukje van zijn plek.
 • Alle apps beginnen te bewegen en krijgen een minteken.
 • Versleep de app naar de gewenste plek. Haal daar uw vinger van het scherm.
 • Moet de app naar een andere pagina? Sleep de app dan naar de linker of rechter rand van het scherm.
 • De andere pagina komt in beeld. Sleep de app naar de plek waar de app moet komen. Haal daar uw vinger van het scherm.
 • Tik op een lege plek op het scherm om te bevestigen.

Op iPhone met iOS 14 of hoger zit een appbibliotheek. Die kunt u ook gebruiken om apps te vinden, groeperen of verwijderen.

Het kan ook handig zijn om apps bij elkaar in een map te zetten. Bijvoorbeeld apps die over hetzelfde gaan, zoals de weersvoorspelling of het openbaar vervoer. Dat kan op de iPhone of iPad met iOS 14 of nieuwer. Lees voor de stappen ons artikel over mappen op het beginscherm.

Gebruikt u een app niet meer? Dat kunt u die ook verwijderen. Dat ruimt lekker op en maakt opslagruimte vrij.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.