Menu Zoek

Bepalen wat de aan/uit-knop op een Windows-pc doet

functie uit aan knop

De Windows-pc snel uitschakelen of in de slaapstand zetten? Verander de functie van de aan/uit-knop aan de buitenkant van uw apparaat.

De Windows-pc wordt gestart via de fysieke aan/uit-knop. Maar dit betekent niet dat die knop alleen kan worden gebruikt om de computer aan of uit te zetten. Sommige computers gaan met een druk op de knop in de slaap- of sluimerstand. De slaapstand is bijvoorbeeld handig wanneer u even weggaat, maar niet wilt dat iedereen op het scherm kan kijken. Het scherm gaat dan als het ware een dutje doen en kleurt zwart. Daarna werkt u met een druk op de knop weer meteen door. Maar anderen vinden het handiger als de pc direct afsluit. Wat de aan/uit-knop doet, bepaalt u helemaal zelf.

 • Klik in de Taakbalk op het pictogram met het vergrootglas. De zoekfunctie opent.
 • Typ 'Configuratiescherm' en klik op Configuratiescherm.
 • Klik op Hardware en geluiden.
 • Klik op Energiebeheer.
 • Klik links op Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen.
 • Klik achter 'Actie als ik op de aan/uit-knop druk:' op de ingestelde optie (meestal Slaapstand). Gebruikers van een laptop zien de opties 'Op batterij' en 'Netstroom' en moeten voor allebei die opties een keuze maken.
 • Klik op de gewenste keuze: Sluimerstand, Slaapstand of Afsluiten. Lees hier het verschil tussen de opties.
 • Klik onderaan op Wijzigingen opslaan.

De volgende keer dat u op de aan/uit-knop drukt, gaat de pc in sluimer- of slaapstand of wordt hij meteen afgesloten, afhankelijk van uw keuze.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.