Menu Zoek

Bestandsextensie tonen in Verkenner

0709-bestandsextensies

Direct zien om wat voor soort bestand het gaat? Stel in dat zowel de naam van het bestand als de extensie wordt getoond in de Verkenner van Windows.

De extensie van een bestand zijn de letters die achter de punt komen in de naam. Zo is bij 'Brief.docx' het gedeelte '.docx' de extensie. Deze letters geven aan dat het een Word-bestand is. Andere bekende extensies zijn .jpg (afbeeldingen), .pdf (pdf-bestand) en .mp3 (geluid). Het is handig om de extensies meteen te kunnen zien in de Verkenner. Dat regelt u via de instellingen van de Verkenner:

 • Klik in de Taakbalk op het pictogram van de Verkenner.
 • Schakel de bestandsextensies als volgt in:
  • Windows 10: klik op het tabblad Beeld en zet een vinkje voor 'Bestandsnaamextensies'. Is er al een vinkje zichtbaar, dan is de optie al ingeschakeld.
  • Windows 11: klik op Weergeven > Weergeven > Bestandsnaamextensies. Is er al een vinkje zichtbaar, dan is de optie al ingeschakeld.
 • Bij elk bestand staat nu de extensie achter de naam. Dit geldt niet voor mappen, die hebben alleen een naam en geen extensie.
 • U blijft de extensies zien totdat u deze optie handmatig weer uitzet. Dit doet u door via bovenstaande stappen het vinkje bij de optie 'Bestandsnaamextensies' te verwijderen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.