Menu Zoek

Waar kan ik naartoe op vakantie?

reisadvies bz

Controleer het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Zodat u weet naar welke landen u onbezorgd op vakantie kunt.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt voor landen wereldwijd een reisadvies op. Hiermee kunnen Nederlandse reizigers zich voorbereiden op eventuele risico's tijdens hun reis en verblijf. Buitenlandse Zaken meldt onder meer stakingen, demonstraties, zware criminaliteit of natuurrampen. Maar ook als bijvoorbeeld geld pinnen een probleem is.

De informatie over reizen staat op de website van het ministerie en in de Reisapp. Beide geven ook advies en contactinformatie voor als er iets mis gaat op reis, bijvoorbeeld als uw paspoort wordt gestolen. De app heeft als extra functie dat u zich gemakkelijk kunt aanmelden voor mail-updates, mocht de situatie in een land veranderen.

Download de Reisapp in de Play Store (Android) of in de App Store (iOS). Hulp nodig bij het downloaden van een app? Lees dan de tip 'App downloaden uit de Play Store (Android)' of de tip 'App downloaden uit App Store'.

Zoek zo op wat het reisadvies is voor het land van bestemming:

  • Ga naar nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen
  • Klik onder 'Reisadvies: kies uw bestemming' op de zoekbalk.
  • Typ de naam van een land.
  • Tijdens het typen verschijnen al zoeksuggesties. Klik op de juiste en druk op de Enter-toets.
  • Op een kaart is het land ingekleurd met groen, geel, oranje of rood. De kleuren staan voor de verschillende reisadviezen. De betekenis daarvan is uitgelegd in een legenda. Soms heeft het land meer dan één kleur, dan geldt het reisadvies voor een bepaalde regio.
  • Scrol naar beneden voor meer informatie over veiligheidsrisico's, verkeersveiligheid, tips van de ambassade en contactgegevens in geval van nood. Klik op een onderdeel voor uitgebreide informatie.
  • Klik linksboven in de browser (een aantal keer) op het pijltje naar links om terug te gaan naar de beginpagina of klik rechtsboven op het kruisje om de site te sluiten.

Zoek zo informatie over het land van bestemming in de app:

  • Open de Reisapp.
  • Mogelijk vraagt de app bij het eerste gebruik of u meldingen wilt toestaan. Tik op Sta toe.
  • Tik op Wereldkaart.
  • Een ingekleurde wereldkaart opent. Hierop krijgt u al een grof overzicht van de situatie. Wilt u informatie over een specifiek land, zoom dan in op de kaart. Zet duik en wijsvinger op het scherm en beweeg ze van elkaar af. Tik op het land en op Openen.
  • Op de kaart is het land ingekleurd met groen, geel, oranje of rood. De kleuren staan voor de verschillende reisadviezen. De betekenis daarvan is uitgelegd in een legenda. Soms heeft het land meer dan één kleur, dan geldt het reisadvies voor een bepaalde regio.
  • Scrol naar beneden voor meer informatie over veiligheidsrisico's, verkeersveiligheid, tips van de ambassade en contactgegevens in geval van nood. Tik op een onderdeel voor uitgebreide informatie.

Favoriet markeren

Via de app kunt u zich aanmelden om berichten te ontvangen als een reisadvies wijzigt. Markeer hiervoor een land als favoriet:

  • Tik op het tabblad Landen en eventueel op linksboven op de pijl terug.
  • Tik op de zoekbalk en typ de naam van het land.
  • Tik in de zoekresultaten op het hartje bij de naam van het land.

Informatie over landen die als favoriet zijn gemarkeerd is ook offline te bekijken, maar de informatie wordt pas weer bijgewerkt als uw apparaat met internet verbonden is.

Het reisadvies van Buitenlandse Zaken blijft een advies en is dus niet bindend. Reizigers en touroperators mogen zelf bepalen wat ze ermee doen. Besluit u toch naar een land met een negatief reisadvies te reizen, controleer dan of dit misschien gevolgen heeft voor de dekking van uw reisverzekering.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.