Menu Zoek

Vliegtuigmodus op de smartphone en tablet

gebruikstip(1)

Ook als u niet in een vliegtuig zit is de vliegtuigmodus op de smartphone of tablet heel nuttig.

Alle smartphones en tablets kennen een zogeheten vliegtuigmodus. De vliegtuigmodus schakelt alle draadloze verbindingen uit. Zoals de bel-, wifi- en bluetoothverbinding. In de vliegtuigmodus bent u dus niet bereikbaar. Ook kunt u zelf geen contact opnemen met anderen. Maar allerlei zaken waarvoor geen verbinding nodig is, blijven gewoon werken. U kunt rustig een spelletje doen of een notitie maken. Ook kunt u een e-mail opstellen. Deze verstuurt u dan als de vliegtuigmodus weer is uitgezet.

De naam dankt de vliegtuigmodus aan het feit dat met deze knop alle draadloze functies worden uitgeschakeld om zo te voldoen aan de voorschriften van luchtvaartmaatschappijen. De gedachte is dat u op die manier het toestel niet volledig uit hoeft te schakelen tijdens de vliegreis.

 • Zuinig
  De vliegtuigmodus stopt al het draadloze verkeer. En deze verbindingen vormen de grootste belasting voor de batterij. Dus als u capaciteit wilt besparen, zet het toestel dan tijdelijk in de vliegtuigmodus. Bijvoorbeeld als de batterij bijna leeg is. Zonder draadloze verbindingen wordt de batterij nauwelijks belast. Het is natuurlijk ook mogelijk het apparaat volledig uit te zetten en zo de batterij te sparen. Maar het aan- en uitzetten kost relatief veel energie. Veel meer dan het toestel in de vliegtuigmodus zetten.
 • Opladen
  Als de vliegtuigmodus is geactiveerd, laadt de batterij tweemaal zo snel op. Dat komt doordat de draadloze verbindingen die normaal gesproken de batterij fors belasten, zijn uitgeschakeld.
 • Niet storen
  De vliegtuigmodus is reuzehandig als u niet gestoord wilt worden, bijvoorbeeld in de bioscoop. Maar u kunt de smartphone dan natuurlijk ook op 'stil' zetten.

Op Android-apparaten is de vliegtuigmodus heel eenvoudig aan en uit te zetten.

 • Activeer de telefoon/tablet.
 • Veeg omlaag vanaf de bovenrand van het scherm.
 • Het Bedieningspaneel schuift omlaag. Tik op het vliegtuigicoon en tik eventueel op OK.
 • Veeg zo nodig het Bedieningspaneel weer omhoog.

Vliegtuigstand weer uitzetten? Doorloop de beschreven stappen nog een keer.

Op de iPad/iPhone is de vliegtuigmodus heel eenvoudig aan en uit te zetten.

 • Activeer de telefoon/tablet.
 • Veeg het scherm vanaf rechtsboven naar linksonder.
 • Het Bedieningspaneel komt in de beeld. Tik op het vliegtuigicoon.
 • Tik naast het menu om het Bedieningspaneel weer te laten zakken.

Vliegtuigstand weer uitzetten? Doorloop de beschreven stappen nog een keer.

Omdat luchtvaartmaatschappijen wifi en bluetooth vaak wel toestaan, kunt u deze via het Bedieningspaneel alsnog inschakelen tijdens vliegtuigmodus. Uw apparaat zal dat onthouden en de volgende keer ook wifi en/of bluetooth aan laten als u de vliegtuigmodus aanzet.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.