Menu Zoek

Deepfakes: nepvideo's van verontrustend hoge kwaliteit

deepfake Vervalste foto's en video's lijken steeds echter en kun je nauwelijks meer van nep onderscheiden. Gevaarlijk, want iedereen kan ze maken.

De bekendste vrijgezel in ons land is ongetwijfeld oud-premier Mark Rutte. Geen wonder dus dat hij te gast was in het tv-datingprogramma 'First Dates'. Zoals u in de video hieronder kan zien.

Natuurlijk is het filmpje nep. Moderne beeldtechnologie is tot alles in staat. Zoals de video waarin Barack Obama, voormalig president van de VS, het volgende zegt: 'We gaan een tijdperk in waarin onze vijanden de mogelijkheid hebben iedereen op elk moment allerlei uitspraken in de mond te leggen. Zelfs wanneer men deze uitspraken nooit zou doen.' Een stemacteur legt hem die woorden in de mond. Maar wie van niets weet, denkt gewoon te kijken naar Obama.

Bekijk in de video hieronder hoe het werkt.

Nepnieuws is van alle tijden. Stalin liet in ongenade gevallen kameraden, zoals Trotsky, verwijderen van foto's. Minder democratische machthebbers zijn altijd gevoelig geweest voor manipulatie van de geschiedenis. Maar omdat iedereen tegenwoordig gewoon een superkrachtige computer in zijn broekzak heeft zitten, is beeldmanipulatie voor iedereen binnen handbereik. En dus duikt er plots een pornovideo op over nieuwslezeres Dionne Stax. Gemanipuleerd natuurlijk. Maar wie weet straks nog wat echt is en wat nep?

Combineer beeld met kunstmatige intelligentie en alles wordt mogelijk. De techniek die levensechte nepvideo's genereert heet deepfake. Allereerst worden beelden geanalyseerd. Daarbij worden verschillende eigenschappen gemeten. Belichting, kleur schaduwen, beweging, opbouw van de huid en mimiek. Kunstmatige intelligentie gebruikt al deze gegevens om een gezicht en beweging na te maken. De hedendaagse rekenkracht van computers is zo groot dat het nagemaakte gezicht nauwelijks nog van echt is te onderscheiden.

Theo Gevers, hoogleraar Computer Vison aan de Universiteit van Amsterdam, houdt zich bezig met de gevolgen van nepvideo's. Hij ontwikkelde een online quiz. Deze quiz laat zien hoe ver ontwikkeld de moderne technieken zijn. Deelnemers testen of ze een beeld uit een nepvideo van echt kunnen onderscheiden. Durft u de uitdaging van de test aan? De vragen zijn in het Engels maar u hoeft alleen maar te zeggen welk beeld echt (real) is of nep (fake).

Zelf ervaren hoe eenvoudig beeldmanipulatie is geworden? Probeer dan de app Reface eens. Maak een selfie met de app. Kies daarna een van de korte filmpjes in de app en verwissel het gezicht met uw selfie. Het resultaat dat binnen luttele seconden verschijnt is verbluffend.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.