Menu Zoek

Geluidsopname maken van een telefoongesprek, mag dat?

gesprek opnemen x250 Een telefoongesprek vastleggen kan handig zijn om bewijs te verzamelen of als geheugensteuntje. Maar mag u zomaar gesprekken opnemen? En hoe moet dat dan?

Bedrijven mogen niet zomaar gesprekken vastleggen. Daarom spelen ze een bandje af om te waarschuwen wanneer ze iets opnemen. Particulieren daarentegen mogen in principe wel zomaar telefoongesprekken opnemen. Het is niet verplicht om de ander hierover in te lichten, maar het is wel zo netjes. Een opname maken voor privédoeleinden is geen probleem. Maar gaat u het ergens voor gebruiken (publicatie), dan valt de opname onder de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). In dat geval moet de gesprekspartner toestemming geven.

Overigens is het verboden om ‘af te tappen': stiekem een (groeps)gesprek opnemen terwijl u geen onderdeel van het gesprek bent.

Er staan talloze apps in de Play Store die beloven gesprekken op te nemen. Maar een telefoongesprek vastleggen kan alleen nog op apparaten met Android 8 of lager. In nieuwere Android-versies nemen opname-apps het geluid van de gesprekspartner niet op vanwege privacywetgeving. U hoort dan dus uzelf wel terug, maar de stem aan de andere kant niet. Of soms neemt een app helemaal niks op tijdens het bellen.

Het enige wat overblijft is een lapmiddel: een gesprek opnemen door de smartphone op de luidspreker te zetten en het geluid vast te leggen met een ander apparaat, bijvoorbeeld een tablet of een memorecorder.

Kort gezegd doet u dan het volgende:

 • Start of beantwoord een telefoongesprek.
 • Zet de smartphone op de luidspreker.
 • Pak de tablet of een ander apparaat erbij.
 • Open de opname-app en start het vastleggen.

Een gesprek (van de smartphone) vastleggen met de tablet kan bijvoorbeeld met de app Easy Voice Recorder. De (gratis) app heeft een Engelse naam, maar is verder Nederlands. Tip: test eens hoe het opnemen werkt voordat u overgaat tot belangrijke geluidsopnames.

 • Installeer de app Easy Voice Recorder.
 • Open de app.
 • Start met de rode knop Gespreksopname starten onderaan een opname.
 • Tik eventueel nogmaals op de rode knop om de opname te pauzeren.
 • Bent u klaar met de opname? Tik dan op het vinkje. Let op: vergeet u dit, dan wordt de audio niet opgeslagen.

  Gespreksopname opslaan

 • Tik op het tabblad Beluisteren om de opname terug te vinden.
 • Tik op een opname om het fragment terug te luisteren.
 • Tik vervolgens op:
  • het pictogram van een potlood om de naam van het bestand te veranderen. Typ een naam en tik op Hernoemen.
  • het pictogram van een prullenbak om het fragment te verwijderen.
  • het delen-pictogram om de opname te versturen via bijvoorbeeld e-mail of WhatsApp.

   Geluidsopname bewerken

Bevalt de aanbevolen app niet? Er zijn er legio. Probeer Geluidsrecorder of Recorder van Google of zoek zelf een in de Play Store.

Bij het bellen op de smartphone, kunt u het geluid op de luidspreker zetten. Dat kan handig zijn om de telefoon niet aan uw oor te hoeven houden. Voor het maken van een geluidsopname is het cruciaal. Als het gesprek gestart is (u hebt een telefoontje beantwoord of zelf iemand gebeld), staan er allerlei opties op het scherm. Tik op Luidspreker, Speaker of een dergelijke term (afhankelijk van het toestel).

Gesprek op luidspreker

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.