Hoe zit het met Android-updates?

Welke toestellen updates of upgrades van een Android-versie krijgen, is niet altijd even duidelijk.
Besturingssysteem
Een smartphone of tablet is niets minder dan een computer, met een eigen besturingssysteem. Aan dit systeem wordt voortdurend gesleuteld om het beter te maken. En om veiligheidslekken te dichten. Google maakt zo'n besturingssysteem: Android. Diverse fabrikanten gebruiken het. Dat levert verschillen op voor de verschillende Android-apparaten. Het ene toestel wordt sneller voorzien van een update dan het andere.
Updates en upgrades
Elk jaar verschijnt er een nieuwe versie van Android. Google geeft elke versie een nummer. Android 10 is de meest recente versie (januari 2020). Een toestel dat wordt bijgewerkt van bijvoorbeeld Android 9 naar Android 10, krijgt een upgrade. Dus een upgrade is een volledig nieuwe versie van Android. Een upgrade verschijnt maar een keer per jaar.
Daarnaast kan een bestaande versie worden bijgewerkt. Omdat er nieuwe functies aan worden toegevoegd. Of omdat er een veiligheidsprobleem is ontdekt. De bestaande Android-versie krijgt een update. Dus een update werkt een bestaande versie bij. Updates verschijnen regelmatig.
Android en fabrikanten
Android is bedacht door Google. Het bedrijf ontwikkelt het besturingssysteem nog steeds. Google maakt ook de veiligheidsupdates. Het bedrijf levert Android aan diverse fabrikanten van smartphones en tablets. Elke fabrikant, zoals Samsung, HTC, Sony, Huawei, kan Android aanpassen voor zijn eigen toestel. Dat doen ze dan ook. Daarom werkt een Samsung-toestel net wat anders dan een apparaat van Huawei. Daardoor heeft de consument wat te kiezen, maar die werkwijze heeft een belangrijk nadeel: als Google Android aanpast, moeten de fabrikanten hun versie ook aanpassen. En dat kost tijd.
Wanneer verschijnen updates en upgrades?
Het hangt van de fabrikant af of en hoe snel upgrades op een toestel verschijnen. De fabrikant bepaalt. Niet Google. Daardoor krijgen sommige gebruikers pas een jaar nadat Android 10 is uitgebracht, deze versie op hun toestel. Veiligheidsupdates worden sneller verspreid, maar ook hier bepaalt de fabrikant wanneer ze komen.
Als het aan het kabinet ligt krijgen smartphones vanaf 2021 langer updates dan nu. Het wetsvoorstel dat dit moet regelen ligt klaar. Consumenten krijgen in de nieuwe wet recht op updates 'zolang zij die redelijkerwijs mogen verwachten'. Hoelang dat is, staat niet in het wetsvoorstel. Maar men gaat uit van minimaal vier jaar.
Mijn toestel krijgt geen upgrade
Een toestel dat blijft steken op een bepaalde Android-versie kan verder prima blijven functioneren. Zonder risico. Maar wel met de nodige veiligheidsupdates. Daarom is het hierboven genoemde wetsvoorstel belangrijk.
Wie krijgt Android 10?
Android-fabrikanten geven aan welke toestellen een upgrade krijgen en wanneer. Hieronder noemen we de toestellen die zeker Android 10 krijgen. En nogmaals: staat uw toestel er niet tussen, dan is dat niet erg. Het functioneert met de Android-versie die erop staat ook prima.