Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Hoe zit het met Android-updates?

android-update

Welke toestellen updates of upgrades van een Android-versie krijgen, is niet altijd even duidelijk. Krijgt uw apparaat een upgrade?

Een smartphone of tablet is niets minder dan een heel kleine computer met een eigen besturingssysteem. Aan dit systeem wordt voortdurend gesleuteld om het beter te maken. En om veiligheidslekken te dichten. Google maakt zo'n besturingssysteem: Android. Diverse fabrikanten gebruiken Android, zoals Samsung, Nokia, Sony, LG en Oppo. Omdat meerdere fabrikanten Android gebruiken, verschillen de Android-apparaten van elkaar. Het ene toestel wordt sneller voorzien van een update dan het andere.

Elk jaar verschijnt een nieuwe versie van Android. Google geeft elke versie een nummer. Android 11 is de meest recente versie en in september 2021 wordt Android 12 verwacht (info van september 2021). Een toestel dat wordt bijgewerkt van bijvoorbeeld Android 10 naar Android 11, krijgt een upgrade. Dus een upgrade is een volledig nieuwe versie van Android. Een upgrade verschijnt maar een keer per jaar.

Daarnaast kan een bestaande versie worden bijgewerkt. Omdat er nieuwe functies aan worden toegevoegd. Of omdat er een veiligheidsprobleem is ontdekt. De bestaande Android-versie krijgt een update. Dus een update werkt een bestaande versie bij. Updates verschijnen regelmatig.

Android is bedacht door Google. Dit bedrijf ontwikkelt het besturingssysteem steeds verder. Bovendien maakt het ook de veiligheidsupdates. Google levert Android aan diverse fabrikanten van smartphones en tablets. Elke fabrikant, zoals Samsung, HTC, Sony of Huawei, kan Android aanpassen voor zijn eigen toestel. Dat doen ze dan ook. Daarom werkt een Samsung-toestel net wat anders dan een apparaat van Nokia. Daardoor heeft de consument wat te kiezen, maar die werkwijze heeft een belangrijk nadeel: als Google Android aanpast, moeten de fabrikanten hun versie ook aanpassen. En dat kost tijd.

Het hangt van de fabrikant af of en hoe snel upgrades op een toestel verschijnen. De fabrikant bepaalt. Niet Google. Daardoor krijgen sommige gebruikers pas een jaar nadat Android 11 is uitgebracht, deze versie op hun toestel. Veiligheidsupdates worden sneller verspreid, maar ook hierbij bepaalt de fabrikant wanneer ze komen.

Een toestel dat blijft steken op een bepaalde Android-versie kan verder prima blijven functioneren. Zonder risico. Maar wel met de nodige veiligheidsupdates.

Android-fabrikanten geven aan welke toestellen een upgrade krijgen en wanneer. Hieronder noemen we de toestellen die zeker Android 11 krijgen. En nogmaals: staat uw toestel er niet tussen, dan is dat niet erg. Het functioneert met de Android-versie die erop staat ook prima.

Samsung

S20, S20 Plus, S20 Ultra, S20 FE, S10, S10 Plus, Note 20 Ultra, Note 20, Nate 10, Note 10 Plus, Note 10 Lite, S10e, S10 Lite, Fold, A71, A51, A41, A31, A21s, A20s, A80, A70, A50, A40, A20e, M31 en M21.

Huawei

Het is onduidelijk welke apparaten van het merk Huawei de upgrade naar Android 11 krijgen. Dat komt doordat Google geen zaken meer mag doen met Huawei. De Verenigden Staten hebben een handelsverbod opgelegd.

Sony

Xperia XZ3, Xperia 10 II, Xperia 5, Xperia 5 II, Xperia 1 en Xperia 1 II.

Nokia

Nokia 9 PureView, Nokia 8.3 5G, Nokia 8.1, Nokia 7.2, Nokia 6.2, Nokia 5.4, Nokia 5.3, Nokia 4.2, Nokia 3.4, Nokia 3.2, Nokia 2.4, Nokia 2.3, Nokia 2.2 en Nokia 1.3.

Motorola

Edge, Edge Plus, Razr, One Vision, One Action, One Hyper, One Fusion, Moto G9 Plus, Moto G9 Power, Moto G9 Play, Moto G 5G, Moto G 5G Plus, Moto G Pro, Moto G8 Power en Moto G8.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.