Menu Zoek

Hoe zit het met Android-updates?

android-update

Welke toestellen updates van een Android-versie krijgen, is niet altijd even duidelijk. Krijgt uw apparaat een update?

Google is de bedenker van Android. Dit bedrijf ontwikkelt het besturingssysteem steeds verder. Maar ook andere fabrikanten mogen Android gebruiken. Elke fabrikant, zoals Samsung, HTC, Sony of Motorola, kan het systeem aanpassen. Daarom werkt een Samsung-toestel net wat anders dan een apparaat van Nokia. Als Google Android verandert, moeten de fabrikanten hun versie ook aanpassen. Nadat Google een nieuwe Android-versie uitbrengt, gaan de fabrikanten ermee aan de slag. Het duurt vaak maanden voordat Android-toestellen de laatste versie kunnen gebruiken.

Elk jaar komt er een nieuwe versie van Android uit. Google geeft elke versie een nummer. Android 14 is de nieuwste versie (oktober 2023). Een toestel wordt dan bijgewerkt van bijvoorbeeld Android 13 naar Android 14. Dat is dus een hele nieuwe versie van Android. Zo'n upgrade verschijnt maar een keer per jaar.

Daarnaast kan een bestaande versie worden bijgewerkt. Bijvoorbeeld omdat er een veiligheidslek is. Zulke updates verschijnen regelmatig.

Het hangt van de fabrikant af of en hoe snel upgrades op een toestel komen. Daardoor krijgen sommige gebruikers pas een jaar nadat Android 14 is uitgebracht, deze versie op hun toestel. Veiligheidsupdates worden sneller verspreid, maar ook hier bepaalt de fabrikant wanneer ze beschikbaar komen.

Een toestel dat blijft steken op een bepaalde Android-versie kan verder prima blijven functioneren. Fabrikanten zijn verplicht toestellen nog enige jaren te ondersteunen. Dat wil zeggen dat er dus (veiligheids)updates blijven komen. Stopt de fabrikant met updates dan ontstaan er na enige tijd veiligheidsrisico's.

Sommige toestellen krijgen nog in 2023 een update naar Android 14. De meeste geschikte toestellen krijgen de update in de loop van 2024. Raadpleeg onze Androidwijzer voor uw toestel.

  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.