Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Hoe zit het met Android-updates?

android-update

Welke toestellen updates of upgrades van een Android-versie krijgen, is niet altijd even duidelijk. Krijgt uw apparaat een upgrade?

Android is bedacht door Google. Dit bedrijf ontwikkelt het besturingssysteem steeds verder. Bovendien maakt het ook de veiligheidsupdates. Google levert Android aan diverse fabrikanten van smartphones en tablets. Elke fabrikant, zoals Samsung, HTC, Sony of Motorola, kan Android aanpassen voor zijn eigen toestellen. Daarom werkt een Samsung-toestel net wat anders dan een apparaat van Nokia. Dat heeft een belangrijk nadeel: als Google Android aanpast, moeten de fabrikanten hun versie ook aanpassen. Nadat Google een nieuwe Android-versie uitbrengt, gaan de fabrikanten ermee aan de slag. Het duurt veelal maanden voordat Android-toestellen de laatste versie kunnen gebruiken.

Elk jaar verschijnt een nieuwe versie van Android. Google geeft elke versie een nummer. Android 12 is de meest recente versie en in september 2022 wordt Android 13 uitgebracht. Een toestel dat wordt bijgewerkt van bijvoorbeeld Android 12 naar Android 13, krijgt een upgrade. Dat is dus een volledig nieuwe versie van Android. Een upgrade verschijnt maar een keer per jaar.

Daarnaast kan een bestaande versie worden bijgewerkt. Omdat er nieuwe functies aan worden toegevoegd. Of omdat er een veiligheidsprobleem is ontdekt. De bestaande Android-versie krijgt dan een update. Dus een update werkt een bestaande versie bij. Updates verschijnen regelmatig.

Het hangt van de fabrikant af of en hoe snel upgrades op een toestel verschijnen. De fabrikant bepaalt. Niet Google. Daardoor krijgen sommige gebruikers pas een jaar nadat Android 12 is uitgebracht, deze versie op hun toestel. Veiligheidsupdates worden sneller verspreid, maar ook hier bepaalt de fabrikant wanneer ze beschikbaar komen.

Een toestel dat blijft steken op een bepaalde Android-versie kan verder prima blijven functioneren. Fabrikanten zijn verplicht toestellen nog enige jaren te ondersteunen. Dat wil zeggen dat er dus (veiligheids)updates blijven komen. Stopt de fabrikant met updates dan ontstaan er na enige tijd veiligheidsrisico's.

Android-fabrikanten geven aan welke toestellen een upgrade krijgen en wanneer. Hieronder noemen we de toestellen die zeker Android 12 krijgen. in de loop van 2022 of dat inmiddels al hebben. En nogmaals: staat uw toestel er niet tussen, dan is dat niet erg. Het functioneert met de Android-versie die erop staat ook prima.

Samsung

S21, S21+, S21 Ultra, S20, S20+, S20 Ultra , S20 FE, S10, S10+, S10e , S10 Lite, Z Fold 3, Z Flip 3, Fold, Z Fold 2, Z Flip, Note 20, Note 20 Ultra, Note 10, Note 10+, Note 10 Lite, A03s, A22 , A32, A42, A52, A52s, A72, A12, A21s, A31, A41, A51, A71, M22, M52, M11, M21, M31, M31s, Xcover 5, Xcover Pro, Tab S7, Tab S7+, Tab S6, Tab S6 Lite, Tab Active 3, Tab A7 2020, Tab A7 Lite, Tab A8 2021.

Sony

Sony Xperia 1 III, Sony Xperia 5 III, Sony Xperia 1 II, Sony Xperia 5 II, Sony Xperia 10 III, Sony Xperia 10 II.

Nokia

Nokia X20, Nokia X10, Nokia XR20, Nokia G50, Nokia G20, Nokia G10, Nokia 8.3 5G, Nokia 5.4, Nokia 5.3, Nokia 3.4, Nokia 2.4.

Motorola

Motorola Moto G200, Motorola Moto G100, Motorola Moto G51, Motorola Moto G31, Motorola Moto G30, Motorola Moto G20, Motorola Moto G10, Motorola Edge 20, Motorola Edge 20 Pro, Motorola Edge 20 Lite.

Oppo

Find X3 Pro, Find X3 Neo, Find X3 Lite, Find X2 Pro, Find X2, Find X2 Neo, Reno 4 Pro, Reno 4, Reno 4 Z, A94, A74 5G, A74.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.