Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Identiteit beveiligen met KopieID

kopieid_thumbnail2

Het is geen goed idee om bedrijven of mensen zomaar een kopie van uw paspoort of ID-kaart te geven. Bescherm uw persoonsgegevens met de app KopieID van de overheid.

Steeds meer organisaties vragen om een kopie van uw paspoort of identiteitskaart. Een klein aantal organisaties mag een kopie van uw identiteitsbewijs maken, zoals uw werkgever en uw bank. In de praktijk vragen echter ook veel andere bedrijven om een kopie. Bijvoorbeeld als u een huurcontract of telefoonabonnement afsluit. Er zijn mensen die misbruik maken van deze kopieën. Het is namelijk erg makkelijk om bijvoorbeeld een lening aan te vragen op naam van iemand anders als daar alle gegevens voor aanwezig zijn. Met een kopie van een paspoort komen kwaadwillenden een heel eind.

Een veilige kopie van uw identiteitsbewijs geven is dus verstandig. Dit is een kopie zonder burgerservicenummer (BSN) en met een watermerk over de kopie. De app KopieID van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, helpt u bij het maken van zo'n veilige kopie. Maak met de app een foto van uw identiteitsbewijs. Maak 'm daarna veilig volgens de aanwijzingen in de app. Zo kunt u het BSN-nummer wegkrassen en het watermerk 'kopie' aan de afbeelding toevoegen. Mail de bewerkte foto aan uzelf en/of print de kopie. Dan hebt u een veilige replica van uw paspoort waar criminelen niets mee kunnen.

Als u ergens een papieren kopie van uw paspoort voor nodig hebt, dan kunt u zelf ook de kans op fraude beperken. Streep uw BSN-nummer door op de kopie zodat die niet meer leesbaar is. Schrijf bovendien op de kopie waar de kopie voor bedoeld is, en de datum. U mag uw pasfoto ook bewerken door er bijvoorbeeld strepen doorheen te zetten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.