Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 januari 2023

Nepprofielfoto's ontmaskeren met Google Afbeeldingen

nepprofielkopie

Omgekeerd zoeken bij Google Afbeeldingen helpt bij het herkennen van nepprofielen op sites als Facebook, Twitter en Instagram. Maar ook op TikTok of datingsites.

Een vriendschapsverzoek gekregen van een onbekend persoon? Misschien wil iemand oprecht kennis met u maken, maar er is ook kans dat de persoon niet zulke goede bedoelingen heeft. Op sociale media en op andere sites zijn namelijk ook oplichters actief die zich voordoen als een ander. Ze maken een profiel aan onder een valse naam en gebruiken foto’s die niet van henzelf zijn. Deze foto’s zijn afkomstig van beeldbanken of van andere mensen die hier helemaal niets vanaf weten. Een van de eenvoudigste stappen bij het bepalen of het een nepprofiel is, is een omgekeerde zoekopdracht bij Google Afbeeldingen. Zoek zo via Google naar de afbeeldingen en zie op welke plekken de foto allemaal wordt gebruikt. Komt de foto van een stocksite? Dan weet u zeker dat het profiel niet betrouwbaar is.

Zoek zo in Chrome op waar de afbeelding allemaal wordt gebruikt:

  • Open Chrome op de computer.
  • Ga naar de profielfoto die u wilt controleren.
  • Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding.
  • Klik op Afbeelding zoeken in Google.

Is het een nepprofiel, dan geeft de zoekopdracht misschien resultaten waarop dezelfde foto ook gebruikt wordt. Misschien is er zelfs een resultaat met een verwijzing naar een beeldbank. Controleer andere socialemedia-sites met dezelfde profielfoto en kijk of daar dezelfde naam wordt gebruikt.

Zoek zo op waar de afbeelding allemaal wordt gebruikt:

  • Download de profielfoto naar de computer.
  • Surf naar Google.nl.
  • Klik rechtsboven op Afbeeldingen.
  • Klik op Zoeken op afbeelding of het pictogram van de camera.
  • Klik op Een afbeelding uploaden.
  • Klik op Bestand kiezen, Bladeren of Browsen.
  • Selecteer de bewaarde profielfoto.
  • Klik op Openen of Kiezen.

Is het een nepprofiel, dan geeft de zoekopdracht misschien resultaten waarop dezelfde foto ook gebruikt wordt. Misschien is er zelfs een resultaat met een verwijzing naar een beeldbank. Controleer andere socialemedia-sites met dezelfde profielfoto en kijk of daar dezelfde naam wordt gebruikt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.