U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Ransomware aanpakken

Artikel

Een besmetting met ransomware leidt tot een onbruikbare computer. Met een beetje geluk krijgen slachtoffers dankzij No More Ransom weer toegang.

Niveau:
Uitdagend
Waardering:
5,0 / 5 (3 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 10 jul 2023

Ransomware

Ransomware   ransomware Engelse term voor een chantagemethode op internet; 'ransom' betekent losgeld. Het is een vorm van malware. Bestanden op de computer die getroffen zijn door ransomware, zijn als het ware gegijzeld door middel van versleuteling. Je kunt er dan niet meer bij. Na betaling van een aanzienlijk bedrag, ontvang je van de hackers de sleutel om je bestanden weer te openen.
Risico op ransomware loop je op onveilige websites, maar een goed  antivirusprogramma bestrijdt ook ransomware.
heet in de volksmond ook wel gijzelsoftware. Een kwaadaardig programma zet de volledige pc, een mobiel apparaat of belangrijke bestanden op slot en eist losgeld. Pas na ontvangst van het gevraagde bedrag beloven de verantwoordelijke afpersers een toegangssleutel toe te sturen. Dat gebeurt lang niet altijd. Betaal dan ook nooit! Mogelijk biedt de Nederlandstalige website No More Ransom een oplossing.

No More Ransom

De site No More Ransom heeft voor ruim honderd typen ransomware een ontsleutelprogramma. Dat kunnen slachtoffers gratis downloaden. Na het doorlopen van enkele stappen genereert de software een toegangssleutel. Daarmee maakt het programma de ransomware ongedaan. Het systeem is weer bruikbaar. Overigens bestaat er nog niet voor alle typen ransomware een oplossing. Er verschijnen gelukkig wel zeer regelmatig nieuwe ontsleutelprogramma's.

Naast het actief bestrijden van ransomware geeft No More Ransom ook antwoord op veelgestelde vragen. Bezoekers weten hierdoor wat ze na een ransomware-besmetting het beste kunnen doen. De website vertelt bovendien hoe computergebruikers toekomstige aanvallen van ransomware kunnen voorkomen.

No More Ransom is een initiatief van het Team High-Tech Crime van de Nationale Politie, het European Cybercrime Centre van Europol en makers van antivirussoftware Kapersky en McAfee.

Inhoudsopgave
Sluiten
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven