Menu Zoek

Snel naar bureaublad Mac

klikken op achtergrond x250

Er zijn meer manieren om snel bij het bureaublad van de Mac te komen. In macOS Sonoma kan dat ook met een klik tussen de vensters.

Staan er een aantal programma's in beeld, maar u wilt graag iets bekijken of openen van het bureaublad? Dat kan heel makkelijk als er ergens nog een leeg stukje bureaublad te zien is.

 • Klik op het lege stukje bureaublad, bijvoorbeeld naast het dock, en alle geopende apps schuiven aan de kant.
 • Klik nogmaals ergens op het bureaublad en de geopende apps gaan weer naar hun plek.

Klik u vaak per ongeluk op de achtergrond en vindt u het vervelend dat dan alle programma's weg zijn? Zet de functie dan uit. Dat gaat zo op een Mac met macOS Sonoma of nieuwer:

 • Klik bovenaan in het menu op het Apple-logo.
 • Klik op Systeeminstellingen.
 • Klik links op Bureaublad en Dock.
 • Klik aan de rechterkant achter 'Klik op achtergrond om bureaublad te tonen’ op Altijd.
 • Klik op Alleen in Stage Manager.
 • Sluit de instellingen met het rode bolletje.

Er zijn een aantal andere manieren om snel bij het bureaublad te komen:

 1. Met de sneltoets Fn+F11. Dit kan alleen als het toetsenbord de F-toetsen (F1 tot en met F12) heeft.
 2. Met de interactieve hoeken. Die moet u wel eerst instellen, maar dan beweegt u de muisaanwijzer naar een hoek van het scherm en alle vensters springen aan de kant.
 3. Met een beweging op het trackpad. Zet uw duim en drie vingers op het trackpad en beweeg ze uit elkaar.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.