Menu Zoek

Snelkoppeling maken op de Mac

snelkoppeling-maken-op-mac(1)

Open met een snelkoppeling op de Mac snel een favoriet document of een geliefde site.

Maak op het Bureaublad een snelkoppeling van mappen, documenten of websites. Het betreffende onderdeel opent vervolgens met een dubbelklik.

 • Open de Finder. Klik daarvoor op het pictogram van het lachende gezicht.
 • Blader naar de map of het document waarvan u een snelkoppeling wilt maken.
 • Druk de Alt- (⌥) en Command-toets (⌘) in en houd ze ingedrukt bij de volgende stap.
 • Klik op de map of het document en houd de muisknop ingedrukt terwijl u het item naar het Bureaublad sleept.
 • Laat de muisknop en toetsen los.

De snelkoppeling staat op het Bureaublad. Hij is te herkennen aan de tekst 'alias' aan het eind van de naam en het pijltje bij het pictogram.
Afbeelding van een snelkoppeling op de Mac

De daadwerkelijke map of het bestand, staat dus niet op het Bureaublad. Dat betekent ook dat u deze snelkoppeling in de Prullenmand kunt slepen wanneer u hem niet meer nodig hebt. Het originele bestand blijft behouden op zijn oorspronkelijke plek.

Met een snelkoppeling van een website opent u snel een veelgebruikte site vanaf het Bureaublad.

 • Open Safari. Klik daarvoor op het pictogram van het kompas.
 • Ga naar de webpagina waarvan u een snelkoppeling wilt maken.
 • Klik in de adresbalk en houd de linkermuisknop ingedrukt terwijl u de url (het webadres) naar het Bureaublad sleept.
 • Laat de muisknop los.

De snelkoppeling staat op het Bureaublad en is te herkennen aan het logo van Safari met daaronder de tekst 'webloc'.

Afbeelding van een snelkoppeling naar een website

Zet overigens niet het hele Bureaublad vol met snelkoppeling van sites. Dat wordt onoverzichtelijk. Bladwijzers in Safari zijn dan handiger. Lees daarvoor het artikel 'Werken met Safari'.

Het Dock, de balk onderaan het Bureaublad, is de beste plek voor snelkoppelingen van programma's. Lees in de tip 'Dock aanpassen op Mac-computer' hoe u een programma aan het Dock toevoegt of ervan verwijdert

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.