Menu Zoek

Ransomware aanpakken

gijzelsoftware aanpakken

Een besmetting met ransomware leidt tot een onbruikbare computer. Met een beetje geluk krijgen slachtoffers dankzij No More Ransom weer toegang.

Ransomware heet in de volksmond ook wel gijzelsoftware. Een kwaadaardig programma zet de volledige pc, een mobiel apparaat of belangrijke bestanden op slot en eist losgeld. Pas na ontvangst van het gevraagde bedrag beloven de verantwoordelijke afpersers een toegangssleutel toe te sturen. Dat gebeurt lang niet altijd. Betaal dan ook nooit! Mogelijk biedt de Nederlandstalige website No More Ransom een oplossing.

De site No More Ransom heeft voor ruim honderd typen ransomware een ontsleutelprogramma. Dat kunnen slachtoffers gratis downloaden. Na het doorlopen van enkele stappen genereert de software een toegangssleutel. Daarmee maakt het programma de ransomware ongedaan. Het systeem is weer bruikbaar. Overigens bestaat er nog niet voor alle typen ransomware een oplossing. Er verschijnen gelukkig wel zeer regelmatig nieuwe ontsleutelprogramma's.

Naast het actief bestrijden van ransomware geeft No More Ransom ook antwoord op veelgestelde vragen. Bezoekers weten hierdoor wat ze na een ransomware-besmetting het beste kunnen doen. De website vertelt bovendien hoe computergebruikers toekomstige aanvallen van ransomware kunnen voorkomen.

No More Ransom is een initiatief van het Team High-Tech Crime van de Nationale Politie, het European Cybercrime Centre van Europol en makers van antivirussoftware Kapersky en McAfee.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.