Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Tags uitschakelen en verwijderen op Facebook

facebooktag1968248_640(1) Wordt u op Facebook getagd in een bericht of bij een foto? Zorg dat u van tags een melding krijgt en bepaal of het bericht op uw tijdlijn mag verschijnen.

Wanneer iemand u tagt, maakt deze persoon een link naar uw profielpagina. Het is een snelle manier om bijvoorbeeld foto's te delen. Zo kan iemand aangeven dat u op een foto staat, of laten zien dat hij/zij samen met u is (geweest). Berichten met een tag zijn ook zichtbaar voor uw Facebookvrienden. Wilt u dat niet omdat u bijvoorbeeld niet leuk op een foto staat? Of u vindt dat niet iedereen hoeft te weten met wie u een borreltje hebt gedronken. Stel Facebook dan zo in dat u eerst toestemming moet geven voordat een tag openbaar wordt.

Om tags van vrienden te controleren, schakelt u tijdlijncontrole voor tags in. Dit gaat in de app van Facebook iets anders dan op de website.

  • Ga naar facebook.com of open de app Facebook.
  • Log indien nodig in met gebruikersnaam en wachtwoord.
  • Klik rechtsboven op het pijltje omlaag Facebook tags beheren (website) of tik rechtsboven op het pictogram van drie horizontale streepjes fb meer hamburger icoon (app).
  • Klik op Instellingen en privacy > Instellingen.
  • Klik in de linker kolom op Tijdlijn en taggen (website) of veeg omlaag naar 'Privacy' en tik daar op Tijdlijn en taggen.
  • Bij 'Controleren' staat 'Tags controleren die mensen toevoegen aan je eigen berichten voordat tags worden weergegeven op Facebook?'. Klik of tik hierop.
  • In de Facebookapp: Is het schuifje grijs? Tik dan op het schuifje. Is deze blauw, dan staat de functie aan.
  • Op de website: Staat er 'Uitgeschakeld'? Klik op Uitgeschakeld en kies voor Ingeschakeld.

Voortaan krijgt u er melding van als iemand u wil taggen. Open de melding. Klik of tik op Toevoegen aan tijdlijn om de tag toe te staan of kies voor Verbergen.

Bent u eerder al getagd in een item en vindt u dit niet leuk, dan kunt u de tag verwijderen. In de Facebook-app voor smartphones en tablets gaat dit als volgt:

  • Tik rechtsboven op het pictogram van drie horizontale streepjes.
  • Tik op Instellingen en privacy > Instellingen.
  • Veeg omlaag en tik onder 'Je Facebook-gegevens' op Activiteitlogboek.
  • Tik linksboven op Filters > Categorieën. Tik vervolgens op Activiteiten waarin je bent getagd > Alles.
  • U ziet een lijst met alle berichten en foto's waarin u wordt genoemd op Facebook. Tik achter een bericht op de drie puntjes en kies of u het bericht wilt verbergen van uw tijdlijn of dat u de tag wilt verwijderen.
  • Tik linksboven op het pijltje naar links om terug te gaan.

De tag is verwijderd en het bericht staat niet meer op uw tijdlijn. Het originele bericht staat echter nog steeds op Facebook en is zichtbaar voor vrienden van degene die het plaatste.

Op de website van Facebook werkt het verwijderen van tags iets anders:

  • Klik rechtsboven op het pijltje omlaag.
  • Klik op Instellingen en privacy > Activiteitlogboek.
  • Klik in de linker kolom op Tagcontrole.
  • Er verschijnt een overzicht met tags die u nog moet goed- of afkeuren. Hier doen we nu even niks mee.
  • Klik links in de kolom op Activiteiten waarin je bent getagd.
  • In de linker kolom verschijnen nu de berichten waarin u bent getags. Klik op een bericht en deze opent in het middelste venster.
  • Klik in het middelste venster op de drie puntjes in het bericht.
  • Klik op Tag verwijderen.
  • Doe eventueel hetzelfde voor andere berichten die links in de kolom staan.

De tag is verwijderd en het bericht staat niet meer op uw tijdlijn. Het originele bericht staat echter nog steeds op Facebook en is zichtbaar voor vrienden van degene die het plaatste.

    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.