SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Tekst mooier maken in Word

Teksteffecten in Word

Een tekst in Word kan er veel leuker uitzien door effecten erop los te laten. De letters en woorden krijgen een kleurtje, schaduw, opvulling en meer.

Maakt u een creatief document, zoals een uitnodiging voor een feest? Of een wenskaart? Dan is het leuk teksteffecten in te schakelen. De letters krijgen een ander uiterlijk en zien er veel mooier uit.

Zo werkt het in Word 2016 / Word uit Office 365:

 • Start Word en open een leeg of bestaand document.
 • Typ eventueel een tekst.
 • Selecteer de tekst die u mooi wilt opmaken.
 • Klik, indien nodig, op het tabblad Start.
 • Klik in het gedeelte 'Lettertype' op de knop Teksteffecten en typografie (rood aangegeven in de afbeelding):
  De knop voor Teksteffecten
 • Een menu verschijnt. Ga met de muisaanwijzer over de verschillende opties.
 • U ziet meteen welk effect een optie heeft op de geselecteerde tekst. Staat er iets bij dat u aanspreekt? Klik op die optie om de tekst in Word datzelfde effect te geven.
 • Onder het vak met de grote 'A's' staan meer opties. Wijs de opties aan om de mogelijkheden daarbinnen te zien.

  De beschikbare teksteffecten
 • Wijs bijvoorbeeld Gloed aan, om in het uitklapmenu te zien hoe u de teksten een achtergrondkleur geeft.
 • Klik binnen een menu op een optie om deze toe te passen op de geselecteerde tekst.

Bekijk zo alle teksteffecten en pas ze naar wens toe. Wilt u aangepaste tekst toch weer in normale letters krijgen? Selecteer de betreffende tekst en klik op de knop Alle opmaak wissen: Alle opmaak wissen.

Tip: een bijzonder onderdeel is 'Ligaturen'. Dat zijn tekens die bestaan uit twee letters die aan elkaar worden geschreven. Als u ligaturen inschakelt via de optie Alle ligaturen, dan wordt de st bijvoorbeeld Een ligatuur inschakelen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.