Menu Zoek

Test zelf uw internetsnelheid

050516_korting_provider_home

Test de internetsnelheid als u denkt dat het internetten te traag gaat. Het is fijn om te weten of uw gevoel klopt, zeker als u het idee hebt dat uw provider niet de beloofde snelheid biedt.

Traag internet is vervelend. Zeker als u net een filmpje wil kijken of grote bestanden wil downloaden. Op het web zijn gratis meters te vinden die u precies vertellen hoe snel het internet is. Zo'n meter wordt ook wel speedtest genoemd. Een trage verbinding kan aan de provider liggen maar ook andere factoren, zoals een slechte wifi-verbinding in huis, kunnen een rol spelen. In de tip ' Verhelp zwak wifi-signaal' leggen we uit wat u aan langzame wifi kunt doen. Hieronder gaan we verder in op verschillende snelheidsmeters.

Een van de bekendste onafhankelijke snelheidsmeters in Nederland is Speedtest.nl. Hier kunnen mensen gemakkelijk de download- en uploadsnelheid meten. Ze kunnen de metingen opslaan, om ze later met elkaar te vergelijken. Bij de site registreren is dan wel noodzakelijk. De site geeft ook een overzicht van alle providers en hun abonnementen, en laat zien welke providers het snelste internet bieden.

Het kan even duren voordat de snelheid gemeten is. Uiteindelijk staan de resultaten rechts in beeld.

Een tweede optie is de test van M-Lab. Deze meter wordt aanbevolen door de Autoriteit Consument & Markt. De concurrentiewaakhond wil met de uitslagen van M-Lab controleren of providers zich wel aan de beloofde snelheid houden.

  • Ga naar M-Lab.
  • Zet een vinkje bij Ik ga akkoord met het gegevensbeleid, inclusief het opslaan en de publicatie van IP-adressen.
  • Klik op Start.

Het kan even duren voordat de snelheid gemeten is. Uiteindelijk staan de resultaten rechts in beeld.

Een goed alternatief is Speedtest.net. Met deze meter kunnen mensen de testresultaten opslaan in mooie grafieken. Er zijn ook apps voor Android en iOS.

Het kan even duren voordat de snelheid gemeten is. Uiteindelijk staan de resultaten boven de meter.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.