SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Bestanden delen en bewerken via OneDrive

skydrive_home Deel met OneDrive probleemloos uw bestanden met anderen. Zo kunt u met verschillende mensen aan één document werken. Handig als u bijvoorbeeld met een aantal mensen een feestlied wilt componeren.

In deze tip nemen we de webversie van OneDrive als uitgangspunt. Iedereen kan namelijk via de webversie bestanden bekijken. Wie ook bestanden wil bewerken via OneDrive, heeft een Microsoft-account nodig. 

Bestand uploaden

  • Ga naar de website van OneDrive en log in.
  • Klik in de menubalk bovenin op Uploaden.
  • Klik op Bestanden.
  • Selecteer in het dialoogvenster dat wordt geopend het juiste bestand en klik op Openen.
  • Rechtsboven verschijnt een voortgangsvenster. Dit verdwijnt als uw bestand is geüpload. Het bestand staat nu op OneDrive. U ziet het in het overzicht.

Bestand delen

  • Ga in OneDrive met de muisaanwijzer over het bestand dat u wilt delen.
  • Klik op het rondje dat in de rechterbovenhoek van het bestand verschijnt. 
  • In de menubalk verschijnen verschillende opties. Klik op Delen.
  • Er verschijnt een pop-up venster. Vink Bewerken toestaan aan of uit. Het ligt eraan of u samen aan het document wilt werken. Ziet u dit niet staan? Klik dan eerst op Iedereen met deze koppeling kan dit item bewerken/bekijken.
  • Deel het bestand direct via e-mail, of ontvang de koppeling (link) naar het bestand zodat u het ook op andere manieren kunt delen (bijv. in een chatgesprek). Wij kiezen voor E-mail. Klik op E-mail
  • Typ het e-mailadres van de ontvanger in het veld 'Voer een naam of e-mailadres in'. U kunt meerdere adressen invullen, scheid de adressen dan van elkaar met ;.
  • Typ een begeleidende tekst in het veld 'Hier kunt u een bericht toevoegen'.
  • Klik op Delen.

U kunt op deze manier iedereen uw documenten laten zien. Degenen die u uitnodigt, ontvangen een e-mail met een link naar het document. Wanneer ze op de link klikken, zien ze het document. 

Rechten wijzigen

Tijdens het delen van het bestand kon u aangeven of de ontvanger het bestand alleen kan bekijken of ook kan bewerken. Wilt u deze rechten wijzigen of de toegang tot het document helemaal opheffen, dan doet u dat als volgt:

  • Ga met de muisaanwijzer over het bestand.
  • Klik op het rondje dat in de rechterbovenhoek van het bestand verschijnt. 
  • Klik rechtsboven op het pictogram van de cirkel met daarin een i.
  • Klik onder 'Heeft toegang' op Toegang beheren.
  • Klik onder de naam van de persoon op Kan bewerken of Kan weergeven.
  • Kies voor de juiste optie: Bewerken toestaan, Wijzigen in alleen weergeven of Stoppen met delen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.