Zoeken
Menu Zoek

Tip: vliegtuigmodus op de smartphone en tablet

gebruikstip Ook al vliegt u nooit, toch kan de vliegtuigmodus op de smartphone of tablet heel nuttig zijn.

Alle smartphones en tablets kennen een zogeheten vliegtuigmodus. De vliegtuigmodus schakelt alle draadloze verbindingen uit. Zoals de bel-, wifi- en bluetoothverbinding. In de vliegtuigmodus bent u dus niet bereikbaar. Ook kunt u zelf geen contact opnemen met anderen. Maar allerlei zaken waarvoor geen verbinding nodig is, blijven gewoon werken. U kunt rustig een spelletje doen of een notitie maken. Ook kunt u een e-mail opstellen. Deze verstuurt u dan als de vliegtuigmodus weer is uitgezet.

De naam dankt de vliegtuigmodus aan het feit dat met deze knop alle draadloze functies worden uitgeschakeld om zo te voldoen aan de voorschriften van luchtvaartmaatschappijen. De gedachte is dat u op die manier het toestel niet volledig uit hoeft te schakelen tijdens de vliegreis. 

Toepassingen van de vliegtuigmodus:

 • Zuinig
  De vliegtuigmodus stopt al het draadloze verkeer. En deze verbindingen vormen de grootste belasting voor de batterij. Dus als u capaciteit wilt besparen zet het toestel dan tijdelijk in de vliegtuigmodus. Bijvoorbeeld als de batterij bijna leeg is. Zonder draadloze verbindingen wordt de batterij nauwelijks belast. Het is natuurlijk ook mogelijk het apparaat volledig uit te zetten en zo de batterij te sparen. Maar het aan- en uitzetten kost relatief veel energie. Veel meer dan het toestel in de vliegtuigmodus zetten.
 • Opladen
  Als de vliegtuigmodus is geactiveerd laadt de batterij tweemaal zo snel op. Dat komt doordat de draadloze verbindingen die normaal gesproken de batterij fors belasten, zijn uitgeschakeld.
 • Niet storen
  De vliegtuigmodus is reuzehandig als u niet gestoord wilt worden. Tijdens bijvoorbeeld een theatervoorstelling blijven e-mails, telefoontjes , sms'jes, whatsappjes gewoon binnenkomen. U kunt de smartphone dan natuurlijk ook op 'stil' zetten. 

Aan- en uitzetten van de vliegtuigmodus
Op de iPad/iPhone en Android-apparaten is de vliegtuigmodus heel eenvoudig aan en uit te zetten.

 • Android-apparaten
  • Activeer de telefoon/tablet.
  • Houd de aan-uitknop ingedrukt tot het optiemenu van de telefoon wordt weergegeven.
  • Tik op Vliegtuigmodus > OK.

 • iPad/iPhone
  • Activeer de telefoon/tablet.
  • Veeg omhoog vanaf de onderrand van het scherm.
  • Het Bedieningspaneel schuift omhoog. Tik op het vliegtuigicoon.
  • Druk op de Thuisknop om het Bedieningspaneel weer te laten zakken.

Vliegtuigstand weer uitzetten? Doorloop de beschreven stappen nog een keer. 

Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.