SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Draadloos opladen, ook iets voor u?

091215_draadloos-opladen

Een snoertje aansluiten op uw telefoon en de stekker in het stopcontact steken, is verleden tijd. Apparaten opladen nieuwe stijl gebeurt namelijk zonder draadje in de telefoon.

U legt de telefoon op een plaatje en hij wordt bijgeladen. Het voordeel? Krijgt u een belletje, dan pakt u hem er net zo makkelijk weer vanaf en hebt u alle bewegingsvrijheid om het telefoongesprek te plegen. De oplaadsnoertjes zwerven ook niet meer door het huis en u hoeft niet meer te prutsen met kabeltjes. Draadloos opladen gaat trouwens ongeveer even snel als opladen via een snoer. Maar hoe werkt draadloos opladen eigenlijk en is het voor uw apparaat ook mogelijk?

Hoe werkt draadloos opladen?

Draadloos opladen gaat uiteraard niet helemaal draadloos. Er moet verbinding zijn met het stopcontact, waar de stroom uitkomt. Maar die verbinding hoeft niet het draadje te zijn dat normaal van uw telefoon naar het stopcontact loopt. Er is namelijk een nieuwe techniek: Qi-technologie. 

Qi is een nieuwe standaard voor draadloos opladen. Het werkt met magnetische inductie. Simpel gezegd houdt dit in dat wanneer een Qi-lader en een Qi-ontvanger elkaar raken, er stroom van de lader naar de ontvanger gaat. De Qi-lader is aangesloten op het stopcontact en de Qi-ontvanger is bijvoorbeeld de mobiele telefoon. Op dit moment werkt de technologie voor apparaten die 5 watt of minder aan stroom gebruiken. Uitstekend geschikt voor de telefoon dus.

Welke telefoons zijn geschikt?

Kunt u nu elke telefoon op een draadloze lader leggen om op te laden? Nee. Veel nieuwe smartphones ondersteunen Qi, maar lang niet alle. En van de smartphones die Qi ondersteunen, zijn er een paar mogelijkheden: 

  • Qi is standaard ingebouwd. 
  • U kunt een Qi-ontvanger in de telefoon stoppen.
  • U kunt een hoesje om de telefoon doen met Qi-ontvanger.
Via deze pagina kunt u bekijken of uw telefoon Qi ondersteunt.

Ontvangers en laders

Bij nieuwe telefoons met ingebouwde Qi-technologie ontvangt u soms een draadloze oplader. Maar ze zijn uiteraard ook los te koop. Ikea heeft laders zelfs ingebouwd in tafeltjes en lampen. Dan hebt u bijvoorbeeld een leuke nieuwe lamp en lader ineen! Lees meer over de draadloze oplossingen van Ikea.

Als Qi niet standaard ingebouwd is in uw telefoon maar de telefoon de techniek wel ondersteunt, dan kunt u een speciale ontvanger kopen. Deze zijn in verschillende winkels te koop. Bijvoorbeeld bij Bol.com. Hier ziet u een voorbeeld van een ontvanger voor in de Samsung Galaxy S5 en een  hoesje met ontvanger voor de iPhone 6.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.