SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: e-boeken lenen

tip

De bibliotheek gaat met de tijd mee en leent tegenwoordig ook e-boeken uit.

De digitale bieb sluit nooit. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week, kunt u er digitale boeken lenen. Zonder kopzorgen, want terugbrengen verloopt automatisch. En verlengen kan oneindig. De standaard uitleentermijn van e-boeken, ook wel e-books genoemd, is drie weken. In totaal mag u tien boeken tegelijk lenen. Hiervoor hebt u een abonnement op de bieb nodig. Om e-boeken te kunnen lenen van de bieb hebt u een webaccount nodig. Hoe u dit aanmaakt, leest u hier. Overigens kunt u wel vrijblijvend rondneuzen in het digitale aanbod.

Alle apparaten

Het mooie is dat u geen e-reader nodig hebt om de e-boeken te lezen. De boeken zijn gewoon op de computer, tablet of smartphone te lezen. Natuurlijk kunnen ze wel op een e-reader worden geplaatst.  

Lezen op de pc of laptop

In een video ziet u hoe u e-boeken leest op uw pc of laptop.

Lezen op tablet of smartphone

Download de app en lees hier hoe u e-boeken leest op de tablet of smartphone. Op YouTube worden deze stappen ook in een video uitgelicht.

Lezen op de e-reader

In een filmpje worden de stappen die u moet zetten om de boeken te kunnen lezen toegelicht.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.