SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: fietscomputers

fietspc

Fietscomputers zijn er in alle soorten en maten, uiteenlopend van eenvoudige apparaatjes die snelheid en afstand meten, tot grotere apparaten met GPS-navigatie en kaartweergave op touchscreens.

Welke fietscomputer het beste bij u past, hangt sterk af van uw wensen. Voor een paar tientjes hebt u een prima apparaat dat uw huidige snelheid, gemiddelde snelheid en (trip)afstand meet. Deze apparaatjes werken doorgaans op een knoopcelbatterij waarvan de levensduur gemakkelijk een jaar of langer kan zijn.

Routebeschrijving
Wilt u fietstochten maken die u vooraf uitplant, dan is een uitgebreid apparaat met GPS, een touchscreen en kaartweergave een betere keuze. Net als de navigatiekastjes voor in de auto, geven deze fietscomputers instructies bij het volgen van de route. De landkaarten bevatten natuurlijk ook fietspaden. Fietscomputers bieden behalve de mogelijkheid om een route van punt A naar punt B te plannen, vaak ook de mogelijkheid om een toertocht met hetzelfde begin- en eindpunt uit te zetten. In veel gevallen zult u de kaarten per land of voor meerdere landen tegelijkertijd kunnen aanschaffen. Kijk voor aanschaf dus welke kaart of kaarten u nodig denkt te hebben, en welke kosten hier eventueel aan verbonden zijn.

Sporten
Ook voor sportieve fietsers zijn er specifieke fietscomputers, die geleverd worden met een hoogtemeter, hartslagmeter en /of een cadansmeter. Door uw hartslag in de gaten te houden en binnen een bepaalde zone te houden, kunt u trainen voor specifieke doelen zoals het verbeteren van uw uithoudingsvermogen. Sommige fietscomputers hebben meerdere programma's aan boord, die u aansporen om afwisselend met minder of meer inspanning te fietsen. Door ook uw cadans - de snelheid waarmee uw benen bewegen - te meten kunt u inzichtelijk maken hoe efficiënt u fietst en kunnen sommige modellen ook berekenen hoeveel calorieën u verbrandt.

Sommige fietscomputers bieden de mogelijkheid om de data van uw ritten achteraf over te zetten naar een smartphone of computer. U kunt dan zien waar u geweest ben en hoe snel u hebt gefietst, en afhankelijk van de computer ook wat uw hardslag en cadans op elk willekeurig moment was. 

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.