Menu Zoek

Tip: foto's back-uppen met Google Foto's

back-up-sync-home

Google Foto's biedt onbeperkte online opslag. Gratis. In hoge kwaliteit.

Google Foto's is, het zal geen verbazing wekken, de gratis online fotodienst van Google. De plek om foto's veilig te bewaren. Wie Android gebruikt kent Google Foto's hoogstwaarschijnlijk als de standaardapp waarin de foto's worden opgeslagen. Maar er is ook een versie voor de iPhone/iPad. En vanaf de computer kunnen via een klein programmaatje foto's worden geüpload.   

Back-up en synchronisatie
Google biedt sinds een tijdje een back-upmogelijkheid. Niet alleen voor foto's maar voor allerlei documenten. Standaard geeft Google 15GB aan gratis opslagruimte. Voor meer ruimte moet worden betaald. Op de computer moet dan een programma worden geïnstalleerd dat luistert naar de naam 'Back-up en synchronisatie'. Hierin kan de gebruiker aangeven welke mappen en bestanden moeten worden geback-upt.

Alleen een back-up van foto's
Back-up en synchronisatie heeft de bijzonderheid dat het ook alleen voor een back-up van foto's kan worden gebruikt. Tijdens de installatie is dat door de gebruiker in te stellen. De 15GB gratis ruimte wordt dan alleen voor foto's gebruikt. En de foto's worden opgeslagen in Google Foto's.

Onbeperkt gratis opslag
Een tweede bijzonderheid is de mogelijkheid tot onbeperkt gratis opslag. De gebruiker kan ervoor kiezen de foto's op te slaan in een resolutie tot 16 MP (megapixel). Foto's met een hogere resolutie worden dan door Google teruggebracht tot 16 MP. Dat is voor de meeste mensen meer dan voldoende. Ter illustratie: een 16 MP-foto kan goed worden afgedrukt tot ongeveer 60 bij 40 centimeter. Wie hiervoor kiest, krijgt onbeperkt gratis opslag.  

Google Foto's
We gaan ervan uit dat u bekend bent met Google Foto's en al gebruik maakt van een Google account. Is dat niet het geval, lees dan eerst het artikel 'Online werken met Google Foto's'.

Installatie en gebruik Back-up en synchronisatie  

  • Surf naar photos.google.com/apps voor het programma.
  • Klik op de knop Downloaden.
    • Gebruikt u Edge, klik dan onder in beeld op Uitvoeren.
    • Gebruikt u Chrome, klik dan linksonder in beeld op het bestand en klik daarna op Openen.
    • Gebruikt u Firefox, klik dan op Bestand opslaan, klik daarna naast de adresbalk rechtsboven op de blauwe pijl en klik op het bestand.
  • Klik op Uitvoeren.
  • Klik eventueel op Ja.
  • Het programma wordt nu geïnstalleerd en een venster houdt u op de hoogte van de voortgang.
  • Verschijnt de melding 'Installatie voltooid' in het venster, klik dan op Sluiten.
  • Een welkomstvenster verschijnt. Klik daarin op Aan de slag.
  • Vul het e-mailadres van uw Google-account in en klik op Volgende.
  • Vul het bijbehorende wachtwoord in en klik op Inloggen.
  • Zorg ervoor dat de eerste optie is geselecteerd, 'Een back-up maken van foto's en video's', en klik op Volgende.
  • Google heeft de map 'Afbeeldingen' en het Bureaublad al aangevinkt. Foto's die hier staan worden sowieso meegenomen.
  • Wilt u fotomappen toevoegen, klik dan op Map kiezen.
  • Wijs vervolgens een map aan en klik op Map Selecteren.
  • Het maakt overigens niet uit of er in een map ook andere documenten staan: het programma neemt alleen foto's mee.
  • Zijn alle mappen toegevoegd, klik dan op Starten.
  • Het programma start nu met het kopiëren van de foto's. Afhankelijk van de hoeveelheid kan dit enige tijd duren. Maar u kunt het programma op de achtergrond laten werken en andere dingen gaan doen.

Installatie Back-up en synchronisatie

Foto's die op een later moment worden toegevoegd aan de gekozen mappen worden automatisch geback-upt naar Google Foto's. U hebt er geen omkijken meer naar. Natuurlijk blijven de foto's aanwezig op de computer, maar ze zijn ook te vinden op photos.google.com

Foto's overzetten van geheugenkaart of usb-stick  

  • Verbind een geheugenkaart of usb-stick met de computer.
  • Back-up en synchronisatie vraagt wat u wilt doen met de daarop aanwezige foto's.
  • Klik op de blauwe knop Back-up maken om de foto's over te zetten.
  • Het programma start met het overzetten van de foto's en laat weten wanneer de geheugenkaart of usb-stick weer verwijderd kan worden.

Het programma onthoudt de instelling voor de bewuste geheugenkaart of usb-stick. Dus de volgende keer dat ze contact maken met de computer start Back-up en synchronisatie automatisch met het overzetten van (nieuwe) foto's die het programma vindt.   

Voorkeuren wijzigen

  • In het Systeemvak (rechts op de Taakbalk), vindt u het icoon voor het programma Back-up en synchronisatie. Dit is een wit wolkje met een pijl naar boven icoon Back-up en synchronisatie.   
  • Is dit niet zichtbaar klik dan op het witte pijltje Pijltje. Dit maakt niet-getoonde iconen zichtbaar.
  • Klik daarna op het icoon voor Back-up en synchronisatie.
  • Klik op de drie puntjes.
  • Klik op Voorkeuren.
  • In het Voorkeuren-venster dat opent zijn alle belangrijke instellingen van het programma te vinden.
  • Onder 'Mijn Computer' kunnen mappen worden toegevoegd, maar ook verwijderd.
  • Onder 'Items verwijderen' kunt u ervoor kiezen om foto's te verwijderen nadat ze zijn toegevoegd aan Google Foto's. Dat is (alleen) handig als er ruimtegebrek ontstaat op de computer.                                
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.