Zoeken
Menu Zoek

Tip: foto's in de cloud met OneDrive

tip De online opslagdienst OneDrive herkent foto's automatisch en plaatst ze in de map 'Foto's'.

OneDrive is Microsofts gratis online opslagruimte. Daarmee kunnen bestanden online opgeslagen worden. Dat noemen we ook wel 'in de cloud'. Dat wil zeggen dat u de bestanden terugvindt op de computer, maar ook via een beveiligde inlog op internet. Zo kunt u overal bij uw bestanden, zoals uw foto's. We laten in deze tip zien hoe OneDrive omgaat met foto's. Lees meer over OneDrive in het algemeen in het artikel 'Werken met OneDrive'.

 • Ga naar Onedrive.com.
 • Klik op Aanmelden. Vul uw e-mailadres in en klik op Volgende.
 • Vul uw e-mailadres en wachtwoord in en klik op Aanmelden.
 • Klik in de menubalk bovenin op Uploaden.
 • Blader naar de foto die u op OneDrive wilt zetten. Selecteer één foto door erop te klikken of selecteer er meerdere door de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl u de foto's aanklikt.
 • Klik op Openen.
 • Het uploaden van de foto's begint. Er verschijnt een voortgangsvenster. Het venster verdwijnt weer als de upload klaar is. Uw foto's zijn dan toegevoegd aan OneDrive, maar ze staan niet in een map. Klik links op Foto's om een overzicht met de foto's te openen.
 • Hier staan alle foto's die in OneDrive zijn opgeslagen. Ook diegene die net zijn geüpload. De foto's staan standaard geordend naar maand en jaar. De recentste staan bovenaan. Klik op een foto en deze opent in de albumweergave van OneDrive.
 • U ziet de foto op een donkere achtergrond. Klik rechtsonder op het pictogram van de cirkel met de letter i. U ziet dan informatie over de foto.
 • Voorzie de foto van trefwoorden, dan kunt u hem later sneller terugvinden. Klik hiervoor op Tag toevoegen.
 • Vul een trefwoord in, bijvoorbeeld 'Frankrijk' en druk op de Enter-toets.
 • Naar een volgende of vorige foto navigeren is doodeenvoudig: u gebruikt respectievelijk de pijltjestoets naar rechts of links.
 • Wilt u een foto delen, klik dan op Delen. Vul vervolgens het e-mailadres van de persoon in met wie u de foto wilt delen. U kunt meerdere adressen invullen. Druk dan op de komma op het toetsenbord voordat u een volgend e-mailadres typt. In het vak met 'Een snelle notitie toevoegen', kunt u een begeleidende tekst typen. Klik daarna op de knop Delen.
 • Er is nu een bericht verzonden met een link naar uw foto. Klik op Sluiten. U sluit de albumweergave door linksboven op de pijl te klikken. U bent dan weer terug in het overzicht met alle foto's. 

Opmerking:
OneDrive maakt onderscheid tussen foto's en plaatjes. Het verschil? Een foto, gemaakt met een digitale camera, smartphone of tablet, is altijd voorzien van een opnamedatum. Plaatjes van internet hebben dat niet. Foto's die u van internet haalt hebben soms wel en soms geen opnamedatum. Alleen beelden die zijn voorzien van een opnamedatum verschijnen automatisch in de map 'Alle foto's'

Het is overigens wel mogelijk om de ontbrekende opnamedatum in te vullen. Dit kan niet in OneDrive maar alleen via de Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op het bewuste plaatje en klik op Eigenschappen. Klik op het tabblad Details. Vul onder 'Oorsprong' bij 'genomen op' een datum in en klik op OK. Wanneer u het plaatje nu uploadt naar OneDrive, komt het wel automatisch in 'Alle foto's' terecht.

Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.