Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Hoe het zit met Android-updates

tip(2)(1) Welke toestellen updates of upgrades van een Android-versie krijgen, is niet altijd even duidelijk.

Leuk hoor de snoepnaampjes die Google geeft aan zijn Android-versies. Donut, Jelly Bean, KitKat, Marshmallow, Nougat, Oreo: het water loopt je in de mond. Maar het gaat hier toch echt om een mobiel besturingssysteem. En uw smartphone is geen snoepkast maar een waardevolle minicomputer. Dus krijgt het toestel wel de laatste Android-versie en is het systeem goed beveiligd?

Elke fabrikant, zoals Samsung, HTC, Sony, Huawei, kan Android aanpassen voor zijn eigen toestel. Dat doen ze dan ook. Daarom werkt een Samsung-toestel net wat anders dan een apparaat van Huawei. Die verschillen zijn leuk, maar het heeft ook een nadeel: als Google het systeem Android aanpast, moeten de fabrikanten hun versie ook aanpassen. En dat kost tijd.

Update en upgrades
Andoid kent updates en upgrades. Het verschil hiertussen wordt uitgebreid toegelicht in het artikel 'Het verschil tussen update en upgrade'. In het kort: een update werkt een bestaande versie bij, een upgrade is een volledig nieuwe versie van Android.

Upgrade
Welke toestellen een upgrade krijgen, bepalen de fabrikanten. Het is daardoor van tevoren niet duidelijk welke toestellen de nieuwe versie van Android ook echt krijgen. Consumenten horen dit pas nadat Google een nieuwe versie van Android heeft gebouwd. Als u een apparaat hebt dat de upgrade krijgt, dan kan het alsnog best lang duren voordat hij echt op het toestel staat. Want de fabrikanten moeten hun eigen versie van Android natuurlijk weer aanpassen. Dat kost tijd, te veel tijd volgens de Consumentenbond, die al langere tijd actie voert tegen het updatebeleid van Android. Een wachttijd van een half jaar is zeker geen uitzondering.

De bond heeft een punt: fabrikanten vertellen niet hoelang hun toestellen ondersteund blijven. Terwijl je als consument mag verwachten dat een toestel dat in de winkel ligt, nog een paar jaar meekan. Dat is een belangrijk verschil met bijvoorbeeld iOS van Apple, dat werkt op de iPhones en iPads. Ook Apple geeft aan welke apparaten een nieuwe iOS-versie kunnen krijgen, maar de uitrol van die nieuwe versie start voor alle toestellen gelijk.

Veiligheidsupdates
Behalve nieuwe versies, brengt Google ook updates op bestaande versies uit. Dat is noodzakelijk als er bijvoorbeeld een fout of veiligheidsprobleem wordt ontdekt. De fabrikanten bepalen ook weer welke toestellen de update krijgen. De consument kan dus een apparaat aanschaffen dat helemaal niet meer wordt geüpdatet.

Waarop moet ik dan letten?
Alle toestellen met Android 7.0 of hoger zijn nu prima te gebruiken. Toestellen met een lagere Android-versie kunt u beter niet kopen omdat deze helemaal niet meer worden ondersteund door Google.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.